2024. április 19., péntek

Adni jó!

Támogatásban részesültek Törökkanizsa község művelődési egyesületei

Szombaton délelőtt a Magyar Nemzeti Tanács átadta az ajándékcsomagjait a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesületnek, az oroszlámosi Dr. Batthyány-Strattman László Művelődési Egyesületnek, valamint a firigyházi Green Fox Egyesületnek. Az ünnepélyes átadáson többek között részt vett mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, Jaksa Róbert, környezetvédelmi államtitkár, Nyilas Mihály, igazságügyi államtitkár, valamint Újhelyi Nándor, a törökkanizsai községi képviselő-testület elnöke.
Az eseményen mgr. Hajnal Jenő adta át az MNT támogatását, és kiemelte, hogy ezek az egyesületek milyen fontos munkát végeznek, és követendő példával szolgálnak. Hangsúlyozta, hogy mindezt egy olyan területen vitték véghez, ahol szórványmagyarság van.

Kovács Magdaléna vette át az ajéndékokat Hajnal Jenőtől (Fotó: Gergely Árpád)

Kovács Magdaléna vette át az ajéndékokat Hajnal Jenőtől (Fotó: Gergely Árpád)

Az egyesületek, népviseleti ruhákkal, könyvekkel, iróeszközökkel, hagszórókal, mikrofonnal és egy nagyképernyős televizióval lettek gazdagabbak.
Újhelyi Nándor elmondta, hogy Törökkanizsa község területén gazdag művelődési és civil élet folyik.
– Ezek az egyesületek akiket ma meglátogattunk, aktivan részt vesznek a közösség épitésében, és ez nagyon fontos az itt élő embereknek. Az oroszlámosi művelődési egyesület 2011-ben alakult, azzal a céllal, hogy felkarolja azokat az embereket, akiknek fontosak a hagyományok. Ebben nagy segítséget nyújt a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület. Újra szerveztük a Pántlika néptánccsoportot, ahol jelenleg 16 gyerek táncol. Az MNT-nek, a VMSZ-nek illetve az anyaországi támogatásoknak köszönhetően új népviseletet kapnak majd ezek az intézmények. A firigyházi Green Fox Egyesület legfőképp gyerkekkel foglalkozik és ők is nagyon aktívan részt vesznek a közösségünk építésében – mondta Újhelyi Nándor.
Jaksa Róbet kiemelte, hogy fontos szerep jut a civil és a művelődési egyesületeknek Törökkanizsán, és hogy olyan munkát végeznek ami nélkül szegényebb lenne a község.

A Tiszagyöngye Művelődési Egyesület táncosai az ajándékokkal (Fotó: Gergely Árpád)

A Tiszagyöngye Művelődési Egyesület táncosai az ajándékokkal (Fotó: Gergely Árpád)

– A Tiszagyöngye 30 éves múltal rendelkezik, és komoly szerepet vállalnak, más, hozzájuk hasonló szervezetek életében. Igyekszünk mindenben támogatni őket, hiszen nagy mértékben formálják a közösségi életünket. Ahhoz, hogy továbbra is támogatni tudjuk ezeket az egyesületeket, szerepet kell vállalnunk a politikai életben is. Április 3-i választások ezért kulcsfontosságúak a számunkra – fogalmazott Jaksa Róbert.
Kovács Magdaléna, a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület elnöke köszönetét fejezte ki az MNT-nek és a VMSZ-nek a támogatésért, és elmondta, hogy nagyon örülnek az új televíziónak és a könyvcsomagnak, hiszen ezzel tovább bővült a könyvtáruk. Hozzátette, hogy az iróeszközöket a nyári tábor során tudják majd felhasználni. Felhívta a figyelmet arra, hogy az egyesület 1991-ben alakult meg, és azóta rengeteg rendezvényen vettek részt és a munkájukkal gazdagították a községet.
– Jelenleg három néptánc szakcsoportunk van, az óvodásoktól kezdve a felnőttekig. Továbbá népdalkórussal és citeracsoporttal is rendelkezünk, valamint minden évben nyáron népánctábort szervezünk, ahová 50–60 fiatal érkezik az egész község területéről – mondta az elnök. 

Cikkünkhöz fotógaléria kapcsolódik, amely itt érhető el.