2024. április 19., péntek

Felújítják a Népkör MMK könyvtárhelyiségét

A korszerűsítéshez a VMSZ Ifjúsági Fóruma kúlai szervezetének tagjai kétkezi munkával járulnak hozzá

A kúlai Népkör MMK udvari épületében működő iroda és klubhelyiség mellett március elején kezdetét vette a könyvtár felújítása. A munkálatokról Valka Károlyt, Kúla község alpolgármesterét kérdeztük, aki elmondta, a Népkör teljes rekonstrukciója a vége felé közeledik.

− Az idén (újra) sikeresen pályáztunk az önkormányzatnál, amely 500 ezer dinárral támogatta az egyesület könyvtárának a rendbe tételét. A munkálatok a falak és a mennyezet teljes körű, továbbá az elektromos hálózat és a padlózat felújítását ölelik fel. A kapott pénzből szeretnénk még polcokat is készíttetni, hogy a könyvtár folyamatosan gyarapodó állománya megfelelő helyre kerüljön – sorolta az alpolgármester.

A kérdésre, hogy a könyvek hogyan kerültek ide elmondta, hogy a múlt század ’50-es éveiben az itteni kiadványokat összeszedték és elvitték a városi népkönyvtárba, ahol az akkori rendszer próbálta őket „kiválogatni”, vagyis azokat a könyveket, amelyek nem feleltek meg a szocializmus vívmányainak, egyszerűen kiselejtezték.

− Több mint 4000 könyv maradt a könyvtárban, ami valójában mindig is a Népkör tulajdona volt. Ezeket sikerült a 2000-es évek elején visszakapni, ez mellett sok könyvet kaptunk támogatóktól, valamint azoktól, akik elköltöztek. Kalocsa testvérvárostól is kaptunk irodalmi alkotásokat, és vásároltunk is. Úgy gondolom, hogy nagyon sok olyan értékes, régi kiadvány van, amelyeket meg kell őrizni az utókor számára – mondta Valka Károly.

A Népkörben találtuk Turza Szabolcsot is, a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának helyi elnökét, aki elmondta, a különálló épület részbeni rekonstrukciója tavaly ugyancsak községi támogatással folytatódott, és az iroda mellett a fiatalok számára egy teljesen felszerelt klubhelyiséget alakítottak ki.

− A klubhelyiséget közös erővel újítottuk fel, részben községi pénzekből, a munkálatokat pedig a VMSZ Ifjúsági Fórumának kúlai tagjai kétkezi munkával támogatták. Olyan véleményen voltunk, hogy ha már a szórakozásnak megvan a helye, akkor itt az ideje a szellemi táplálékot nyújtó helyiség rekonstrukciójának, és ehhez is valamilyen formában hozzájárulunk. Mivel a munkálatokat helyi vállalkozó végzi, legalább annyiban segítettünk, hogy kipakoltuk, és ügyeltünk arra − mivel itt vannak száz évnél idősebb könyvek is – nehogy víz vagy egyéb kár érje őket. A megpakolt szekrényeket ideiglenesen egy erre a célra felállított sátorban tudtuk elhelyezni – magyarázta Turza Szabolcs. Hozzátette, munkaidő után a fiatalok többször összejöttek, rendszerezték, sorba rakták a könyveket, egyúttal pedig megkezdődött a digitális katalógus készítése is.