2024. április 24., szerda
KALANDTÚRA

Tampere

Mustamakkara, szaunázás és két vízerőmű a városközpontban. Hogy mi a közös bennük? Ezek a finnországi Tampere jellegzetességei. És mi a kapocs a papírgyár, a gumicsizma és a mobiltelefon között? A Nokia. Nokia település pedig Tampere egyik elővárosa. Innen indult világhódító útjára 125 millió darab mindenki számára elérhető áru 3310-es készülék, amely alapjaiban változtatta meg mindennapjainkat.

Ami a briteknél a délutáni tea, az a finneknél a szauna. Bárhol a világon, ha szaunáról esik szó, akkor magától értendő, hogy a finn szaunáról beszélnek. Statisztikai adatok szerint Finnországban kétmillió szauna van – az ötmillió lakosra. Különböző szavazásokon rendre Tampere hódítja el a világ szaunafővárosa címet.

Nem csoda, hiszen Tamperében külön tudományág a szaunaépítés, belsőterének kialakítása, a szauna felfűtése, a szaunában való viselkedés. Minden otthonban, nyaralóban, szállodában, a legtöbb étteremben, a hivatalokban van szauna, szaunahajók szelik Tampere vizeit, illetve szaunapótkocsik az országutakat. A trendi kismamák gyakran szaunában hozzák a világra csecsemőiket, de egyre többen rendelkeznek arról, hogy majd szaunában ravatalozzák fel őket.

Ami egész Európában hiánycikk, abból Tamperében nem kell spórolni. Finnország harmadik legnépesebb városának másik érdekessége a városon átcsordogáló 2 km hosszú Tammerkoski folyón van. A rövid folyam két tavat köt össze: a várostól északra elterülő Näsijärvit a 18 méterrel alacsonyabban fekvő déli Pyhäjärvi-val. A két vízfelület közötti szintkülönbségben rejlő potenciált évszázadok óta kihasználják az ott élők.

A kezdeti időkben épített vízimalmok emlékét ma két gát és két erőmű őrzi. Az egyik erőmű a Näsijärvi szintjén van és a víz kilenc métert zúdul alá. Nem sokkal lejjebb a másik erőmű is hasonló kapacitású. Tampere és a környék elektromosenergia-igényének döntő hányadát a Tammerkoski két blokkja biztosítja. Nagymértékben a Tammerkoski-erőműveknek köszönhető, hogy az egyébként rendkívül drága Finnországban szinte potom áron van az elektromos energia. 0,17 eurócentbe kerül náluk egy kWh, míg az EU 27 uniós tagállamában 0,22-be, vagy Németországban 0,32-be.

Ami nálunk a hurka-kolbász, az a tampereieknél a mustamakkara. Mivel rokon nép vagyunk, az ő kedvencük is egyfajta hurka. A mustamakkara leginkább a mi kásás hurkánkra hasonlít. Összetevői disznóhús, sok vér, rizs és fűszerek. Egy-egy szelet árát nem a súlya határozza meg, hanem a hossza. Pár falat 3-4 euróba kerül. A tampereiek áfonyalekvárral fogyasztják.

Minden család fiókjában ma is lapul egy 3310-es. A mobilozás története 1865-ben kezdődött 15 kilométerre Tamperétől. Ekkor alakult meg Nokiában a Nokia. A vállalat kezdetben papírgyártással foglalkozott, majd elektromos áramot termelt. Idővel gumicsizmagyártással és kábelek készítésével bővült a portfóliójuk. Alapítása centenáriumán a négy ágazat Nokia Corporation néven egyesült és megalapozta a telekommunikáció alapjait.

A hosszú finn telek gyakran tettek kárt a telefonvezetékekben, ezért a vállalat egy rádióhullámokon alapuló digitális jel továbbítására alkalmas rendszer kifejlesztését tűzte ki célul. Nem a készülékek mobilitása volt az elsődleges feladat, hanem, hogy a meglévő vezetékes telefonok drót nélkül tudjanak kommunikálni egymással.

45 éve Finnországban kiépült a világ első országos lefedettségű mobilhálózata. 1982-ben a Nokia megkezdte a gépkocsikba szerelt telefonkészülékek tömeggyártását. Innentől pedig a történet már ismert.