2024. április 24., szerda

A jó bulihoz jó hely kell

Csantavérre járnak a fiatalok szórakozni

A 2020-as év mindenkinek nehéz volt, hiszen a tavasszal elérte Európát a koronavírus-járvány. Mondhatni, megállt az élet, sok-sok ember került nehéz helyzetbe, de talán leginkább a turizmus és a vendéglátás sínylette meg. Ezért is éreztem azt, hogy foglalkozni kell a témával, mivel embert próbáló volt az elmúlt két év. Legyen szó világjárványról, vagy háborúról, a fiatalok akkor is szeretnének szórakozni, kikapcsolódni kicsit, és maguk mögött hagyni a saját és a világ gondjait.

Feltűnt, hogy sok zentai jár Csantavérre szórakozni. Vajon mi lehet ennek az oka? – tettem fel magamnak a kérdést. Erre kerestem a választ, amiben segítségemre volt három fiatal, akik közösen nyitottak egy klubot Csantavéren, 3p Club néven. Sebtében fel is vettem velük a kapcsolatot, és már ültem is az autóba, és mentem ki a faluba, hogy személyesen is átélhessem azt az élményt, amiért a fiatalok elutaznak egy másik településre. A helyiségbe belépve színes neon lámpák sokasága fogadott, a színekben pompázó bárpult, valamint az az igazi füstös krimó illat, amit a hétvégén bent dohányzó több száz ember hagy maga után. Egyből észrevehető volt, hogy igen jó felszerelték a klubot, volt itt füstgép, lézerek, és hangszórók minden méretben, továbbá díszes lufik, egyszóval minden adott, ami egy jó buli ismérve. A fiatal tulajdonosok, a zentai Bicók Tamás, a szintén zentai Varga Patrik és a helybéli Kovács Káka Viktória kedvesen fogadtak, kávéval, üdítővel és hellyel kínáltak, majd elmesélték, hogy évek óta barátságban vannak, együtt járnak szórakozni, nyaralni és most már dolgozni is. Patrik és Viktória évekig Londonban éltek, de úgy érezték, ideje hazajönni és valami maradandót alkotni. Hármuk közül csak Tamás foglalkozott úgymond vendéglátással, de ő is inkább fesztiválok szervezésében vett részt, mondhatni, új volt a terep számukra, új kihívások elé néztek.

– Horvátországban voltunk nyaralni, és akkor beszélgettünk arról, hogy hazaköltöznénk és csinálnánk egy saját vállalkozást. Tamás is mondta, hogy ő is gondolkodott ilyesmiben, de nem szeretett volna egymaga belevágni. Már előtte is szóba jött nálunk a hazaköltözés gondolata, de végleg eldöntöttük, hogy így teszünk és nyitunk egy diszkót Csantavéren. Sokáig gondolkodtunk, hogy hol is lenne érdemes belevágni, de akkor még a Covid-járvány előtt jártunk, és javában zajlott az éjszakai élet mindenfelé, ezért a falusi helyszínre esett a választásunk – mesélte Patrik.
Elmondásuk szerint 2019 elején felmérték a lehetőségeket, megnézték a kiadó helyeket, majd október első hétvégéjén meg is nyitották a diszkót.
– Több helyszínt is fontolóra vettünk, de végül egy régi diszkóra esett a választásunk, ami tágas beltérrel, udvarral és medencével is rendelkezett. Rögtön megfogott minket a hely varázsa, egyből elképzeltük, mennyi ember beférne, milyen minőségi bulikat tudnánk ott szervezni. Viktória anyukája összekötött bennünket a tulajjal, és sikerült is megegyeznünk a bérléssel kapcsolatban. Másfél hónap alatt teljesen felújítottuk az egészet, időt, energiát és pénzt nem kímélve. Sokat gondolkodtunk, hogy milyen nevet is adjunk neki, és végül a 3p(trip) Club-ra esett a választásunk. A fő ok az volt, hogy hárman vagyunk az ötletgazdák, ezért legyen a 3p. Saját fizetőeszközt is kitaláltunk, aminek a neve Trip krajcár, amelyből három fajtát különböztetünk meg, a lila és a zöld 50 dinárba, a fekete pedig 100 dinárba kerül. Sajnos alig fél év munka után a világjárvány beleszólt a vendéglátásba, ezért 2020 márciusában kénytelenek voltunk egy időre bezárni. Azon a helyen pénteken és szombaton üzemeltettük csak a klubot mint diszkó, valamint a buli után árultunk harapnivalót is az éhes fiatalságnak – fogalmazott Tamás.

A fiatalok elmondása szerint egy idő után a tulajdonos felbontotta velük a szerződést különböző okok miatt, így kénytelenek voltak új helyszín után nézni, és ez egy kicsit megnehezítette a dolgukat, de tudták, hogy az álmuk egy diszkó és új helyszínt kerestek.
– Nagyon sok mindent hátra kellett hagynunk, és több ezer eurónyi veszteséget kellett elkönyvelnünk egy olyan időszakban, amikor dolgozni sem tudtunk. Hatalmas mélypont volt ez számunkra, azt se tudtuk hirtelen mihez kezdjünk, mi lesz velünk. Azon a nyáron volt a kijárási tilalom is, tombolt a koronavírus az országban, és nekünk új helyet kellett találnunk, ami szerencsére sikerült. Más koncepcióval kezdtünk el dolgozni, mivel az éjszakai életet akkor még nem nagyon engedélyezték. Vízipipabár és étteremként kezdtünk újra üzemelni, valamint házhozszállítással is bővítettük a kínálatunkat. A hétvégi bulikat is lassan kezdtük újra szervezni, de ez a hely sokkal kisebb, mint a másik. Nagyjából 250–300 ember fér be, de akkor már nagy a zsúfoltság, nem kényelmes a vendégeknek sem. A jelenlegi korlátozásokon hol enyhítenek, hol pedig szigorítanak, és még mindig nem tudunk rendesen dolgozni, kérni kellett az oltási igazolást is, amivel igen kevesen rendelkeztek a fiatal generációból, ezáltal kevesebb a vendégünk volt, de próbálkoztunk, muszáj csinálni. Sok munkánk van benne, igyekszünk mindent mi magunk elvégezni, és csak a hétvégén alkalmazunk személyzetet – mesélte Viktória.
Kiemelték, hogy a takarítást és a konyhai feladatokat is ők látják el, így sokat meg tudnak spórolni. Nem könnyű jó munkaerőt találni, már 300–400 dinárt kell óránként fizetni egy beugrós munkásnak is.

– Most úgy érezzük, hogy ezt a helyet jobban ki tudjuk használni, mint a régit, valamint sokkal olcsóbb is a bérlet, ami sokat számít. A megspórolt pénzt be tudjuk fektetni, amibe kell. A nyári időszakban inkább teraszra beülős, vacsorázós, vízipipázós helyként szeretnénk működni, míg a téli időszakban a diszkó rész dominál. Szépen felújítottuk a teraszunkat, lecseréltük a tetőt, a villamoshálózatot teljes egészében újrahúztuk, átfestettük a falakat, tehát széppé és korszerűvé varázsoltuk. A barátaink rengeteget segítettek a munkálatokban, a támogatásuk nélkül nem ment volna – mesélte büszkén Tamás.
A beszélgetésünk közben volt szerencsém megkóstolni a pizzát és a hamburgert is, amit készítenek, és azt kell mondanom, hogy rég ettem ilyen finomat. Bátran ajánlom mindenkinek, aki arra jár, hogy kóstolja meg, nem fogja megbánni.
A három fiatal vállalkozó elmondta, hogy azt tapasztalták, inkább a diszkó részre van igény itt faluhelyen, mintsem az étteremre.
– Amikor elkezdtük a házhoz szállítást a falun belül, rajtunk kívül csak egy helyen volt ugyanerre lehetőség, azóta viszont többen is házhoz viszik. Nagy lett a konkurencia itt Csantavéren, most nyílik a hetedik pizzéria, és ez talán sok egy ekkora faluban, ezért még inkább arra törekszünk, hogy a legjobbak legyünk. A kínálatunkban szerepel pizza, sós és édes palacsinta, hamburgerek, csirkeszárny és csirkefalatok, mexikói ételek, mint a nachos, qurrito, valamint saláták és gyros is. A legnagyobb kereslet a pizzára van, valamint a gyros tálra. Igyekszünk mindig újítani és fejlődni, olyan italokat és ételeket kínálni, amit máshol nem kaphatnak a helybéliek. Vízipipázni csak nálunk lehet, és nagyon szeretik az emberek, több mint 10 fajta ízzel rendelkezünk, és folyamatos az érdeklődés iránta – tette hozzá Patrik.
A klub jelenleg csütörtöktől vasárnapig várja a vendégeket, délután öt órától. A fiatalok beszámoltak arról is, hogy az elején megpróbálkoztak a mindennapi nyitva tartással is, sőt olyan is volt, hogy már reggel 7 kor kinyitottak, de végül belátták, hogy erre Csantavéren nincs igény. Próbálkoztak reggelivel is, különböző szendvicsekkel, valamint tojásokkal, de nem volt értelme beleölni a pénzt.
– Hihetetlenül hangzik, de mióta elindult a háború Ukrajnában, azóta kétnaponta változik az ital és az étel beszerzési ára. Sok beszállító egyszerűen nem tudja teljesíteni azokat a rendeléseket, amiket leadunk, ha igen, akkor is borsos áron. A sajttól kezdve az olajon át az italig mindennek folyamatosan emelkedik a beszerzési ára, mi pedig nem emelhetjük fel az árainkat, mivel akkor senki sem vásárolna nálunk. Nehéz idők elé nézünk, az is megfordult a fejünkben régebben, hogy bezárunk de bizakodók vagyunk, hogy hátha stabilizálódik a helyzet. A számlák csak gyűlnek, egyre több a kiadás, de nem szabad feladni – mutattak rá a tulajok.

A beszélgetésünk utáni hétvégén én is ellátogattam a diszkójukba, hogy a saját szememmel lássam milyen a buli, milyen korosztály jár. Feltűnően sok fiatal volt Zentáról, Szabadkáról és a környező falvakból is, annak ellenére, hogy nincsenek szervezett buszjáratok a klubba. Ez valószínűleg azért is lehetséges, mert jelenleg Zentán nincs hová diszkóba menni, valamint azért, mert olyan repertoárt kínál a 3p Club, amiért megéri több mint 30 kilométert utazni egy irányba. A kommersz zenétől kezdve a szerb zenén át az elektronikus vonalig mindent játszanak a diszkó falain belül a lemezlovasok, így mindenki megtalálhatja azt a stílust, ami hozzá a legközelebb áll. Nagyjából 17 és 30 év közöttiek látogatják, de idősebbek is betérnek.
– Az utóbbi pár hónap javuló tendenciát mutat, ami minket is megerősít abban, hogy folytatnunk kell a munkát. Sokszor sok mindenben hibáztunk, de folyamatosan gyűjtjük a tapasztalatot, ami a javunkra válik majd a későbbiekben. A hétköznapok egyelőre nem a legerősebbek a forgalom szempontjából, de a hétvégi bulik kárpótolnak bennünket. Néha én adom a zenét, amit szintén nagyon szeretek. A hang és fénytechnika nálunk nagyon jó és a pozitív légkör rengeteg energiát ad nekem. Egy hatalmas álom vált valóra azzal, hogy ezt mind sikerült megvalósítanunk – mesélte boldogan Viktória.