2024. március 28., csütörtök

Két év után újra tombol a koronavírus-járvány Kínában

Kínában több mint egy évi szünet után két halálos áldozata van a koronavírus-világjárványnak – közölte szombaton az országos egészségügyi bizottság. Az ázsiai ország most éli a koronavírus visszatérésének legsúlyosabb szakaszát a világjárvány kitörése óta.

Az északkelet-kínai Csilin tartományban történt két haláleset a szárazföldi Kínában – Hongkongot és Makaót leszámítva – az első 2021. január 26. óta, velük együtt 4638 ember halt meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegség következtében. A hatóságok szombaton 4051 új fertőzést regisztráltak, míg az előző napon 4365-öt.

A világ második legnagyobb gazdaságát jegyző Kínában egy hete több mint ezer napi új fertőzöttet jegyeznek, míg három héttel korábban napi 100 alatt alakult a fertőződések száma.

Kínának, ahol az első koronavírusos megbetegedések 2019 végén megjelentek, a határok szigorú ellenőrzésével, hosszú karanténnal és célzott elkülönítésekkel sikerült a járványt ellenőrzés alatt tartania. Az erősen fertőző omikron variáns azonban veszélyezteti ezt a stratégiát, a hatóságok olyan településeket kénytelenek vesztegzár alá helyezni, mint a 17,5 millió lakosú dél-kínai Sencsen.

Hszi Csin-ping csütörtökön a közszolgálati televízió szerint biztosított arról, hogy a kormánya ragaszkodik a „zéró Covidként" ismert stratégiához.

Csilin tartományban nyolc ideiglenes kórházat és két karanténközpontot építenek a járvány megfékezésére.

Hongkongban a világjárvány kezdete óta szintén a legsúlyosabb a járványhelyzet, naponta több mint 200 az új halálesetek száma. Az év eleje óta több mint ötezren haltak meg a betegségben.