2024. április 24., szerda

Több száz családnak biztosítanak megélhetést

A Prosperitati Alapítványnak köszönhetően folyamatosak a fejlesztések Topolyán

A Prosperitati Alapítvány szervezésében kiemelt jelentőségű gazdasági fejlesztések ünnepélyes átadására került sor pénteken délután Topolyán. Az eseményen jelen volt Hollik István országgyűlési képviselő, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Deli Andor EP-képviselő, a VMSZ képviselőjelöltjei, valamint helyi tisztségviselői. Hollik István emlékeztetett arra, hogy Magyarországnak nemzetileg elkötelezett kormánya van, és ez abban is megnyilvánul, hogy ha a vajdasági magyarok a gazdasági alapjaik megerősítését kérik, mert ez kell az ittmaradásukhoz, akkor az anyaország ebben is segít. A Capriolo kerékpárgyárban, az Usluga Rt.-ben került sor az ünnepélyes átadásokra, majd a vendégek megtekintették a Midmas Kft. közepes léptékű gazdasági fejlesztésének eredményeit is.

MIND TÖBB KERÉKPÁR

A kerékpárgyárban elektromos kerékpárok gyártására alkalmas gyártósort létesítettek (Tóth Péter felvétele)

A kerékpárgyárban elektromos kerékpárok gyártására alkalmas gyártósort létesítettek (Tóth Péter felvétele)

A topolyai Capriolo kerékpárgyárban jó minőségű elektromos kerékpárok gyártására alkalmas gyártósort létesítettek. Brindza Lajos tulajdonos lapunknak elmondta, a támogatásnak köszönhetően sikerült egy új gyártósort megvásárolni és üzembe helyezni, ahol elektromos kerékpárokat gyártanak. Emellett a támogatásból minőségellenőrző tesztvonalat is sikerült létesíteni. Az új terméknek számító elektromos kerékpárok zömét külföldön értékesítik, de itthon is van irántuk kereslet. A gyár több mint 200 alkalmazottat foglalkoztat állandó munkaviszonyban, ugyanennyi családnak biztosítva a megélhetést. A most felavatott gyártósor és tesztvonal egy 46 milliós beruházás eredménye, aminek 40 százalékát a Prosperitati Alapítvány jóvoltából biztosították, 25 százalék az önrész, 35 százalékot pedig hároméves futamidejű hitel formájában. Brindza Lajos azt is elmondta, hogy tavaly 115 ezer kerékpárt értékesítettek, ami azt jelenti, hogy a gyártósorokról pedig ennél is több bringa került le. Ha átlagot nézünk, akkor ez naponta 315 eladott kerékpárt jelent. „Bízok benne, hogy kapacitásaink bővítésével további munkahelyeket tudunk biztosítani, a kerékpárjaink pedig messzire viszik Topolya hírnevét. Reménykedünk abban is, hogy számíthatunk a jövőben is hasonló támogatásokra, mert ötletünk van bőven” – fogalmazott. A több mint 25 éves szakmai tapasztalattal, üzleti kapcsolatokkal rendelkező Brindza Lajos szakmai tanácsokkal segíti az ifjú vállalkozókat is a Vajdasági Mentorprogram keretében. Hollik István pedig azt mondta, az anyaországiak is büszkék arra, amit a Capriolóban elértek. Örülünk neki, hogy a magyar gazdaság is van olyan állapotban, hogy segíthessen, illetve a kormánynak van szándéka arra, hogy a határon túli vállalkozásokat is fejlessze – fogalmazott.

ÚJ RÖNKVÁGÓ A HATÉKONYABB MUNKAVÉGZÉSHEZ

A temetkezési kellékek gyártásában 63 éve piacvezető topolyai Usluga Részvénytársaság több mint száz dolgozónak és azok családjának biztosít megélhetést.

Az Usluga tíz új, modern munkagépet vásárolt (Tóth Péter felvétele)

Az Usluga tíz új, modern munkagépet vásárolt (Tóth Péter felvétele)

A Prosperitati Alapítvány nagyléptékű pályázatán elnyert 21 millió 168 ezer dináros támogatásnak köszönhetően 10 új modern munkagépet vásároltak. A beruházás sokban segíti az elmúlt években megnövekedett piaci igények kielégítését. A támogatás révén növelni tudják a termelékenységet, és az energiahatékonyság is jelentősen javult. Kókai Mernyák Melinda igazgató elmondta, Szerbia egész területén ellátják temetkezési kellékekkel a piacot, ezenkívül külföldre is szállítanak, Romániába, Hollandiába és Montenegróba is eljutnak a termékeik. Az említett beruházáshoz 25 százaléknyi önrésszel járultak hozzá, a pénzügyi konstrukció ezenkívül hitelrészt is tartalmaz, ami a teljes összeg 35 százalékát teszi ki. A termelékenység növelése hozzájárult ahhoz, hogy a béreket is növelhették. Az ott dolgozók elégedettek a bérezéssel, és a munkafeltételekről is elismerően szóltak. A korszerűsítés pedig nem jelentette azt, hogy az emberi tényező háttérbe szorult volna, az idén eddig már négy új dolgozót állítottak munkába.

Az avatóünnepségek után a Midmas Kft.-ben is megtekintették a Prosperitati segítségével létrejött 58 millió dináros beruházást. A projektum 40 százaléka valósult meg banki hitelből, 26 százalék volt az önrész aránya, a többi pedig az alapítvány támogatásának köszönhető, ami szintén több új munkahely létesítését segítette elő.

PRÓBAÜZEMMÓDBAN MŰKÖDIK A VÍZTISZTÍTÓ

Az üzemek meglátogatása előtt a vendégek megtekintették a városi szennyvíztisztítót is, amelynek építése 2021-ben fejeződött be, decemberben pedig elkezdődött a próbaüzem. Pásztor István nyilatkozatában elmondta, hogy ez jelentősen hozzájárul az itt lakók életminőségének javításához, és nagy előrelépés a környezetvédelmi gondok megoldása felé. A szennyvíztisztító a teljes beüzemelése esetén napi 3500 köbméter szennyvizet tud majd megtisztítani, ami olyan szinten lesz tiszta, hogy környezetvédelmi aggályok nélkül lehet a Krivaja patakba engedni. A szennyvíztisztító kiépítésének költsége 626 millió dinárt tett ki, ebből 526 milliót szintén a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság eszközeiből sikerült fedezni, a maradék 100 millió dinárt pedig a községi büdzséből. Folyamatban van a csatornahálózat bővítése is. Jó hír még, hogy a Perutnina Ptuj-Topiko szárnyas- és baromfivágóhíd szennyvíztisztítója is elkészült, a napokban ott is beindították a próbaüzemmódot.

A vendégek ellátogattak a városi szennyvíztisztítóhoz is (Tóth Péter felvétele)

A vendégek ellátogattak a városi szennyvíztisztítóhoz is (Tóth Péter felvétele)

Topolyán pénteken az esti órákban lakossági fórumot is szerveztek, a szintén hathatós anyaországi támogatásból épült TSC Arénában pedig hatalmas érdeklődés övezte a mérkőzést, melyen az újvidéki Proleter ellen lépett pályára a topolyai gárda.