2024. április 20., szombat
OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ

Sok áldozatot követelt a mikolajivi kaszárnya elleni rakétacsapás

Hatodszor verték vissza a támadást Csernobajevka védői – Megszakadt a vasúti összeköttetés Fehéroroszországgal

Legalább ötven holttestet emeltek ki a dél-ukrajnai mikolajivi kaszárnya romjai alól, az épületet szombaton orosz rakétacsapás érte.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint mintegy kétszáz katona aludt a létesítményben, amikor a rakéták becsapódtak. Csaknem hatvan sebesültet szállítottak a környező kórházakba. Olekszandr Szenkevics polgármester szerint a támadást Mikolajiv közvetlen közeléből indították, így nem volt idő riadót fújni.

Katasztrofális állapotokról számolt be az orosz csapatok által ostromlott észak-ukrajnai Csernyihiv polgármestere is a hétvégén.

Vladiszlav Atrasenko, akit az UNIAN ukrán hírügynökség idézett, arról számolt be, hogy az orosz csapatok válogatás nélkül mérnek lakónegyedekre tüzérségi támadásokat, amelyek civil áldozatokat követelnek. Hangsúlyozta, hogy a városban humanitárius katasztrófa alakult ki, nincs áram, víz, fűtés, a városi infrastruktúra romokban hever. 

Hozzátette, hogy a 300 ezer lakosú város kórházát ismét lőtték, ami miatt az egészségügyi ellátás is összeomlott. Ezenfelül nincs humanitárius folyosó a civilek kimenekítésére.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap hajnali videójában kijelentette: az ukránok bebizonyították, hogy professzionálisabban tudnak harcolni, mint egy évtizedek óta különböző csatatereken edződött hadsereg, bölcsen és bátorsággal válaszolnak az ellenség technikai és létszámbeli fölényére.

Olekszandr Kamisin, az ukrán állami vasúttársaság igazgatója ugyanakkor arról számolt be, hogy fehérorosz dolgozók megszakították a vasúti összeköttetést a két ország között. „Kijelenthetem, hogy a mai nappal nincs többé vasúti összeköttetés Fehéroroszország és Ukrajna között" – mondta.
Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint Kamisin megköszönte a fehérorosz kollégáknak a közelebbről meg nem határozott akciójukat, amellyel feltehetően megszakították az orosz csapatok ellátását ezeken a vonalakon keresztül.

Szvjatlana Cihanouszkaja külföldre menekült fehérorosz ellenzéki vezető egyik tanácsadója a Twitter-oldalán számolt be a történtekről. „Hősök! Fehérorosz vasutasok megszakították a vasúti összeköttetést Ukrajnával, hogy az orosz felszerelést szállító vonatok ne mehessenek Ukrajnába" - írta Franak Viacsorka. Hangsúlyozta, ez a vasutak eddigi legnagyobb háború elleni tiltakozó akciója.

A dpa német hírügynökség felhívta a figyelmet, hogy sem az áldozatok számát, sem pedig a vasutasok akcióját nem lehetett független forrásból ellenőrizni.

Mint ismeretes, Minszk szoros szövetségese Oroszországnak, amely február 24-én hadműveletet indított Ukrajnában. Bár Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ismételten hangsúlyozta, hogy Ukrajnában nem harcolnak fehérorosz katonák, az állam területét rendelkezésre bocsátotta az orosz csapatok felvonulásához.