2024. március 29., péntek

Kiberkés Vajdaságban is

A tartomány egészségügyi rendszere a hétvégén egy korszerű, daganatos megbetegedésekben szenvedő páciensek vizsgálatára és gyógyítására alkalmas berendezéssel gazdagodott.

– Vajdaságban ez az első, ilyen, kiberkés elnevezés alatt ismert orvosi gép, beszerzése a szerb kormány és a tartományi vezetés együttműködésének köszönhetően vált lehetővé – mondta Igor Mirović tartományi kormányfő a kamenicai intézet keretében nemrégiben kiépült, Kamenica 3 PET központ nevű részlegben tett tegnapi látogatása során.

Egy 2500 négyzetméteres épületrész kiépítésének befejező szakaszát tekintette meg a kormányfő, az új gépet itt szerelték fel. A beruházás értéke 975,3 millió dinár. A kormányfő megdicsérte az itt dolgozó orvosokat és a személyzetet azért, hogy a járvány ideje alatt is hatékonyan kezelték a legsúlyosabb betegeket.

– A kiberkés az egészségszolgáltatási elvárásokat a korábbinál magasabb szintre emelte Vajdaságban, az elkövetkező 10 napban megérkezik ide egy új PET-szkenner is – jelentette be Mirović. – 7-8 évvel ezelőtt a betegek Kladovóra utaztak sugárkezelésre, a regionális egészségházakban nem volt lehetőség CT-vizsgálatra, és a mágneses rezonancia vizsgálat sem volt elérhető. A kamenicai intézetben csupán egy angiográfiás terem volt üzemképes, mára a helyzet teljesen megváltozott: négy ilyen szobában kezelik a pácienseket. Folyamatosak a beruházásaink az egészségügybe, ami számos embertársunk számára megmentést jelent – emlékeztetett a tartományi kormányfő.

Vajdaságban minden évben 11 ezer polgárnál diagnosztizálnak daganatos megbetegedést, 6000-en rákban halnak meg. Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter szerint a beruházás ékes példája annak, hogy álmainkat és ígéreteinket valóra válthatjuk. Megköszönte Mirovićnak az odaadó munkáját, úgy véli, hogy a most befejeződött, egészségügyi beruházási ciklus megvalósulása leginkább a tartományi kormányfő közbenjárásának köszönhető.