2024. április 25., csütörtök

Négy és félszeres túljelentkezés

Nagy az érdeklődés a kerékpárvásárlási támogatások iránt

Az újvidéki önkormányzat kerékpárvásárlási támogatásának 3. pályázási köre március 16-án 18 órakor lezárult, összesen 8125 polgár igényelte a dotációt.

– Az biztos, hogy ezúttal rekordot döntöttünk, hiszen többen jelentkeztek, mint az előző két pályázási körben. Büszkeséggel tölt el bennünket az, hogy a polgárok felismerték a kerékpárvásárlási támogatások jelentőségét – mondta Stefan Savanović, a Szerbiai Természetkedvelők Egyesületének egyik alapítója.

Hozzátette: a támogatások pályázási folyamata rendben zajlott, nem volt semmi gond, a weboldal hibátlanul működött az óriási leterheltség ellenére. Tíz órakor már 3500 személy nyitotta meg a pályázási űrlapot a weboldalon. Az érdeklődők számát tekintve tehát rekord született a harmadik kör pályázati ciklusában, de ezenkívül a támogatási terv lebonyolítása minden eddiginél átláthatóbb volt, és ez így van rendben egy ilyen, komoly projekt esetében.

Pillanatok alatt szétkapkodták az újvidékiek a kerékpárvásárlási támogatásokat, a bringa egyre népszerűbb kellék a túlzsúfolt városban (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Pillanatok alatt szétkapkodták az újvidékiek a kerékpárvásárlási támogatásokat, a bringa egyre népszerűbb kellék a túlzsúfolt városban (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

– A pályázatra való jelentkezések folyamata az átláthatóság érdekében több részben zajlott: az online jelentkezések első lépéseként azonnal egy ablak ugrott elő, amely tájékoztatta a felhasználót a sorszámáról, amely alatt beiktatták. A második lépésként egy e-mail érkezett a regisztráció után, amelyben részletes információkat közöltek a pályázat további lépéseiről. Másfajta íméleket kaptak azok, akik az első 2200 között voltak a listán, mint akik „lemaradtak", mert annak ellenére, hogy 1802 támogatást terveztünk kiosztani, a tapasztalat azt mutatja, hogy a pályázók gyakran rosszul töltik ki a jelentkezési űrlapokat, ezért a tervezettnél több ember került úgymond „tűzközelbe" – magyarázta Savanović.

A támogatásokat sikeresen megpályázók rangsorát március 21-én hozzák nyilvánosságra, ők 10.000 dináros dotációt kapnak új kerékpárok vásárlására. Az újvidéki önkormányzat erre a célra 18.020.000 dinárt irányozott elő a városi költségvetésben – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

Emlékeztetőül, tavaly az önkormányzat két alkalommal írt ki versenypályázatot és osztott támogatást kerékpárvásárlásra. A bringázás népszerűsítését kitűző projekt ötlete az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés nevez viselő szervezettől ered, az újvidéki önkormányzattal közösen kidolgozták az első támogatási projektet.