2024. március 29., péntek

Fiatal matematikusokat díjaztak

Okleveleket és dicsérő leveleket vettek át a városháza dísztermében megtartott ünnepségen Szabadka és az Észak-bácskai körzet azon általános és középiskolai tanulói, akik kiváló eredményeket értek el a városi és a körzeti matematikaversenyeken. A rendezvényen részt vett Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, dr. Pásztor Bálint, Szabadka város képviselő-testületének elnöke, Jasmina Stevanović, a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára, prof. dr. Nebojša Gvozdenović, a Szabadkai Matematikai Társaság elnöke és Ljubica Kiselički, a Matematikaversenyek Bizottságának elnöke.

– Az általános iskolások közül hatvanan értek el kimagasló eredményt, rajtuk kívül 20 középiskolás vehetett át diplomát és jutalmat. A középiskolások közül heten tovább folytatják a megmérettetést a köztársasági versenyen, illetve Szabadkának két képviselője is lesz a matematikai olimpián – nyilatkozta Ljubica Kiselički a sajtó képviselőinek a díjátadón.

Dobó Ármin, a Svetozar Marković Gimnázium természeti szakán első osztályos, aki a községi és a körzeti matematikaversenyen is első helyezést ért el. Lapunknak nyilatkozva elmondta, készül a köztársasági matematikaversenyre, de azt még két másik tantárgy versenye előzi meg, melyeket a hétvégén tartanak meg.

– Eddig fizika-, matematika- és informatikaversenyen is részt vettem. Az informatikai köztársasági verseny szombaton lesz, a fizika körzeti verseny vasárnap, a köztársasági matematikai megmérettetés pedig májusban. És most kaptam meghívást a szerb válogatott válogatójára. A matematikaversenyekre való felkészülésben olykor édesanyám is besegít, a tanárom pedig külön feladatokat ad. Informatikából különórákat veszek, fizikából pedig emelt szintű órákat tart a tanár. A matematikaórák könnyűek az iskolában, versenyre pedig azért szeretek járni, mert azokat kihívásként élem meg – mondta Dobó Ármin.

Méltányolni kell a befektetett munkát – fogalmazott dr. Pásztor Bálint, a sajtó képviselőihez fordulva.

– Ezek a gyerekek elsősorban a saját jövőjük érdekében tanulnak és cselekszenek, s ugyanakkor a város hírnevét is öregbítik. Süli Endre professzor, az Oxfordi Egyetem tanára Pro Urbe díjban részesült tavaly itt, Szabadkán, én pedig azt kívánom a mai fiataloknak, hogy kövessék a példáját, és próbáljanak meg itthon boldogulni. A mi feladatunk olyan körülményeket teremteni a városunkban, amelyek azt eredményezik, hogy a fiatalok itt tudják folytatni a tanulmányaikat, és az után itt tudjanak érvényesülni – mondta a városi képviselő-testület elnöke.

– Nagy örömömre szolgál, hogy itt lehetek ezen a díjátadón, és hogy ilyen szép eredményeket értek el a szabadkai diákok. Azt szeretném, ha ezek a fiatalok egy nap, az egyetemi tanulmányaik befejezése után, itt maradnának a városunkban, hogy ők vezessék a várost, az egész régióban ismert és elismert szabadkai IT-cégeket, az ipari zónában vállalatokat, hogy tanárként oktassanak az intézményeinkben – mondta Stevan Bakić.