2024. április 23., kedd

Tartalmas évkezdés a könyvtárban

Szombaton Podolszki József irodalmi emléknap Bácsfeketehegyen

A Kozma Lajos Fiókkönyvtár rendszerint számos programot valósít meg az év során, viszont a tavalyi évre még hatása volt a vírushelyzetnek. Csordás Katalin könyvtáros arról számolt be, hogy igyekeztek változatos rendezvényeket kitalálni, volt többféle előadásuk, kiállítások, gyermekfoglalkozások, könyvbemutatók.

– Februárban megemlékeztünk dr. Bányai János halálának évfordulójáról, a vírushelyzet miatt azonban márciusban nem tudtuk megtartani a legjelentősebb rendezvényünket, a Podolszki-emléknapot. Csupán júniusban tudtunk sort keríteni rá. Volt egy kiállítás, egy könyvbemutató, és vendégül láttuk a Mécsvirág együttest, amely összeállítást adott elő Radnóti Miklós költeményeiből, és átadtuk a publicisztikai pályázat díjait. Tavaly vendégünk volt Papp Éva, akinek a legújabb, Mielőtt lemegy a nap című könyvét mutattuk be. A nyár során forgatási helyszíne voltunk a Vajdasági Televízió Zöld gömb című műsorának, ami egy környezettudatosságra nevelő gyermekműsor. Könyvtárunkban zajlanak a Ringató foglalkozások, amit Borsodi Patyerek Orsolya tart. Decemberben pedig Krizsán Szilvia ifjúsági regényét, a Klotyókémeket mutattuk be – számolt be a bácsfeketehegyi könyvtáros, majd arról is szólt, hogy tavaly is sikerült gyarapítani a könyvtár állományát.

– 2021-ben 400 könyvvel gazdagodott a könyvtárunk. Vásároltunk könyveket, illetve ajándékba is kaptunk. A tartományi művelődési titkárság pályázatán pénzt nyertünk könyvek vásárlására, a szerbiai kulturális minisztériumtól pedig ajándék könyveket kaptunk. A Magyar Nemzeti Tanácstól is kaptunk könyveket, és Kishegyes község önkormányzatának költségvetéséből is tudtunk vásárolni. Természetesen a tagsági díjakból befolyó összegből is. Odafigyelünk rá, hogy változatos kiadványokat válogassunk össze, úgy a szórakoztató, mint a szakirodalom terén, illetve felnőtteknek és gyermekeknek szóló köteteket is beszereztünk – fogalmazott a könyvtáros.

Csordás Katalin (Lakatos János felvétele)

Csordás Katalin (Lakatos János felvétele)

A Kozma Lajos Fiókkönyvtár számára az idei év is tartalmasan kezdődött.

– Az év elején megtartottuk a Betűfaló gyerekeknek szóló pecsétgyűjtő játékunk díjátadóját. Januárban már volt egy könyvbemutató, egy kiállítás, valamint a magyar kultúra napjáról is megemlékeztünk. Március 19-én tartjuk az idei legnagyobb rendezvényünket, a Podolszki József irodalmi emléknapot. Erre 15 órától várjuk a vendégeket a könyvtárban, majd a bácsfeketehegyi temetőben megemlékezünk Podolszki Józsefről, dr. Vajda Gáborról, dr. Bányai Jánosról, Szilágyi Jánosról, Sárközi Ferencről és dr. Juhász Gézáról. Ezt követően a Kultúrotthonban megkoszorúzzuk a Podolszki-emléktáblát, ahol Hajnal Jenő, az MNT elnöke fog felszólalni. A könyvtárban Léphaft Pál karikatúrakiállításával folytatódik a program, utána pedig bemutatjuk Dudás Károly Magyar utak kötetét. Ezt követi a 25. Podolszki József publicisztikai pályázat eredményhirdetése. A műsor az Én vagyok itt című verses-zenés összeállítással zárul – számolt be a Csordás Katalin.

Végezetül megtudtuk, hogy a könyvtár együttműködik a település intézményeivel, a civil szervezetekkel, az önkormányzattal és az egyházzal is. Az óvodások és az iskolások is rendszeresen járnak hozzájuk könyvtárlátogatásra.