2024. április 24., szerda
MAGYAR LABDARÚGÁS

Változó célok

Vasárnap este a Fehérvár sorozatban hetedik bajnokiját is elveszítette. A székesfehérvári ultrák egyébként is nehezen viselik, ha kedvenceik hazai pályán kikapnak a Ferencvárostól, ezúttal – a körülmények figyelembevételével – még inkább idegesek voltak. De hogy a játékosok körében is nagy a feszültség, azt jól mutatja, hogy a találkozót követően Fiola Attila összeszólalkozott a legvérmesebb szurkolókkal, és társainak úgy kellett elrángatniuk a helyszínről. A klub vezetőedzője, Michael Boris ekként foglalta össze a történéseket: „Az első félidőben akadtak gondjaink, majd a másodikban távolabb tudtuk tartani a Fradit, helyzeteink voltak. Utána egy gyönyörű gólt szerzett az ellenfél, ez megint a forduló találata volt. Aztán még támadóbb felállásban folytattuk, de nem sikerült gólt szereznünk. Dolgozunk tovább, megyünk előre. Nyerni kell, és akkor mindenki boldog. Én sem azért jöttem ide, hogy zsinórban öt mérkőzésen veszítsek. A csapat nagyon akart, sokat dolgoztunk, megértjük azonban, hogy a szurkolók számára ez a legmélyebb pillanat. Mi mindent megteszünk, de megértjük, hogy a meccsek után előtörnek az érzelmek a játékosokból és a nézőkből is. Úgyhogy a recept a siker, mi ezért teszünk minden héten. Már most a kiesés ellen küzdünk, ez a ZTE elleni mérkőzés után nyilvánvalóvá vált. Nagyon sokat próbálkoztunk, sokat küzdöttünk, belementünk a párharcokba, nyertünk is párharcokat, de a jelenlegi valóság ez. Mostantól lefelé kell tekintenünk.”

A kiesés elleni küzdelem pedig sohasem könnyű. Főleg egy olyan csapatnál, amely előzőleg a bajnoki címet tűzte ki célul. Ugyanakkor sok idő a kesergésre nincs, mert szombaton a Gyirmót vendégeként lép pályára a Fehérvár, és egy esetleges újabb vereség még súlyosabb helyzetbe sodorná a klubot.

Nem a Fehérvár az egyedüli olyan csapat amely a közelmúltban bajnokságot nyert, most pedig a táblázat második felében szerénykedik. Hasonló cipőben van a Honvéd is. Ráadásul a kispesti szurkolók feje azért is fájhat, mivel a csapat egyik meghatározó játékosa, Ivan Lovrić már 36 éves, és kérdéses, meddig tud a csapat rendelkezésére állni. Jövő nyárig szerződése van a klubbal, ám már látszik, hogy nélküle a gondok csak tovább szaporodnának. Az MTK elleni elveszített bajnoki így értékelte: „Mondhatjuk, hogy a piros lap eldöntötte a meccset, de én egy kicsit máshogy látom. Persze, egy kiállítás sosem jön jókor, és nagy befolyása van egy mérkőzés kimenetelére, de már amikor elkezdődött a találkozó, azt láttam a csapaton, hogy valami nem stimmel, valami nem jó. Amikor készültünk erre a találkozóra, tudtuk, hogy nehéz meccs lesz, de már az elejétől nem voltunk elég koncentráltak, nem voltunk elég agresszívak, nem azt a játékot játszottuk, amiről egész héten beszéltünk. Elmaradtunk attól a formánktól, amit az elmúlt három-négy meccsen mutattunk, és ami tényleg pozitív irányt mutatott. Át kell gondolnunk, és közösen át kell beszélnünk, hogy miért és hogyan hibáztunk, mert még egy ilyen meccset, mint az MTK elleni volt, nem szabad játszanunk. Közben pedig előre kell néznünk, fókuszálnunk a következő feladatra, hiszen jön egy újabb derbi. Az Újpest jelenleg talán az egyik legjobb formában lévő csapat az NB I.-ben, sokkal jobban kell koncentrálnunk azon a meccsen, ha pontokat szeretnénk elhozni onnan.”

És valóban, a lilák jelenleg a legjobb formában levő csapat, sorozatban négy győzelmet arattak, és a nem is olyan rég még sereghajtó újpestiek immár hatodikak a táblázaton. Mindenképp érdekes találkozó lesz, mivel szorult helyzetük miatt a kispestieknek feltétlen nyerniük kellene.

A korábbiaktól eltérően ezúttal a Ferencváros játssza a forduló nyitómérkőzését. Péntek este a zöld-fehérek a Mezőkövesdet fogadják. A Fradi ötpontos előnnyel vezeti a bajnokságot, így viszonylag nyugodtan készülhet a találkozóra. Igaz, Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző ezúttal is gondoskodott arról, hogy a rivaldafénybe kerüljön, hiszen sok más egykori szovjet és orosz labdarúgóhoz hasonlóan aláírta azt a FIFA-nak és az UEFA-nak címzett levelet, amelyben a neves sportolók tiltakoznak az orosz válogatott kizárása ellen.

Könnyen elképzelhető, hogy a forduló után tovább nő a címvédő előnye, hiszen a hétvégén a Puskás Akadémia Zalaegerszegre, a Kisvárda pedig az MTK-hoz látogat, és egyik dobogós csapat sem számíthat könnyű mérkőzésre.

A hétvége programja, péntek: Ferencváros–Mezőkövesd (20 óra), szombat: Zalaegerszeg–Puskás Akadémia (15), Gyirmót–Fehérvár (17.30), MTK–Kisvárda (19.45), vasárnap: Paks–Debrecen (13.15), Újpest–Honvéd (18.30).