2024. március 29., péntek

Mit kínál a természet tavaszi fáradtság ellen?

A tavasz érkeztével végre minden kivirul, a természet újraéled, és arra számítunk, hogy vele együtt egy kicsit mi is megújulunk. A változás azonban korántsem mindig olyan pezsdítő, mint ahogyan elvárjuk tőle. Ahelyett, hogy feltöltene energiával, egyre több embernél jelentkezik fejfájás, szédülés, gyakori jelenség a rossz közérzet és a vele járó fáradékonyság, az aluszékonyság és ingerlékenység, vagyis erőt vesz rajtunk a tavaszi fáradtság.

A kellemetlen tünetek ellenére a tavaszi fáradtság nem betegség. Ez ideiglenes állapot, ami a pszichés és a fizikai kimerültség tüneteit egyaránt produkálja. Ez az állapot a szervezet normális reakciója, amikor a telet felváltja a nyári időszak.

Bár pontos okait még mindig nem ismerjük, szakértők szerint elsősorban a hormonháztartásunkban lezajló változások a felelősek a hangulatingadozásokért. A téli, kevesebb napfénnyel járó hónapokban fokozottabb a melatonin hormon képződése, így megnő az alvásigény. A napsütéses órák számának emelkedésével csökken a melatonin szintje, és átmeneti zavar jelentkezik a bioritmusunkban. A fény fokozza a szerotonin, azaz a boldogsághormon termelését, ami viszont a tél folyamán jelentősen megcsappant. A szerotoninszintünk azonban a tavaszi napsütés hatására csak lassan, fokozatosan tud feltöltődni.
Egyetlen út van: előre

A tavaszi fáradtságért nem csupán a hormonszintváltozás okolható. A téli, kalóriadús étrend ugyan jól feltölti a zsírpárnákat, de az ásványianyag- és vitaminkészletek könnyen lemerülnek. Mindezek mellett a mozgásszegény életmód, a bezártság is könnyen vezet hangulatingadozáshoz.

Szerencsére a tavaszi kimerültség tüneteit csak pár hétig érzékeljük, amíg szervezetünkben helyreáll az egyensúly, és fokozatosan alkalmazkodik az új évszakhoz. Ilyenkor érdemes tudatosan új üzemmódba kapcsolni, kézbe venni az irányítást. Mi magunk tehetünk a közérzet javításáért a legtöbbet.

A természet gyógyszertára, mint sok más esetben, a fáradtság leküzdésében és a közérzet javításában is a segítségünkre van. Számtalan olyan gyógynövényt találunk, ami teának elkészítve vitaminpótlásra, a stressz leküzdésére vagy az alvászavar csökkentésére alkalmazható. Fontos azonban itt is hangsúlyoznunk, hogy lehetőség szerint mindig a szálas teák közül válasszunk. Ezek jóval hatékonyabban működnek, mint a filteres változatok.
A természet kincsestára fáradtság ellen

A csipkerózsa (lat. Rosa canina) termése, a csipkebogyó egyik legfontosabb hatóanyaga a C-vitamin, de kisebb mennyiségben A-, B- és K-vitamint is tartalmaz. Bizonyára mindenki tisztában van a C-vitamin számos jótékony hatásával, közülük esetünkben kiemelhető az antioxidáns és immunerősítő hatás. Ízletes tea és lekvár is készíthető belőle. A teát célszerű langyos vízzel készíteni, magas hő hatására ugyanis az aszkorbinsav egy része lebomlik és veszít az értékéből. A C-vitamin megfelelő pótlásához napi 15–30 g csipkebogyóból készített teafőzet szükséges.

Bár a csalán (lat. Urtica sp.), az egyik legkellemetlenebb gyomnövény, az évszázadok során az egyik leghasznosabb gyógynövénnyé nőtte ki magát a tradicionális gyógyászatban. Az ízületekre gyakorolt pozitív hatásán kívül hatékony vízhatjónak is bizonyul. Serkenti a veseműködést, segítve a szervezet természetes méregtelenítését. A-, B-, C-vitamint és vasat is tartalmaz. Ez kimondottan jól működő kombináció, hiszen a C-vitamin elengedhetetlen a vas felszívódásához a szervezetben. Belsőleg alkalmazva a csalánlevél napi adagja 8–12 g.

Az ázsiai ginszeng (lat. Panax ginseng) a tradicionális kínai gyógyászatban már több ezer éve ismert és alkalmazott gyógynövény. Bizonyítottan serkenti a fizikai és szellemi teljesítőképességet és javítja az állóképességet. A napi adagja teaként fogyasztva 1-2 g, maximum 3 hónapig. Fokozott óvatosságra van szükség antikoaguláns és antidepresszáns kezelés, illetve cukorbetegség esetén.

Az orvosi citromfüvet (lat. Melissa officinalis) a népi gyógyászatban számos betegség gyógyítására használták. Idegerősítő, nyugtató hatású, alvászavarok esetén is alkalmazható. Az 1,5–4,5 g teafűből készíthető forró ital naponta több alkalommal is fogyasztható.