2024. március 29., péntek
VÁLASZTÁSOK 2022

Kisorsolták az államfőjelöltek sorszámát

Élő közvetítésben derült ki, ki hanyadik helyen szerepel majd a szavazólapon

A szabályokkal összhangban nyilvános sorsolás útján döntötte el pénteken a Köztársasági Választási Bizottság (RIK), hogy milyen sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon április 3-án az államfőjelöltek. A 18 órakor kezdődött bizottsági ülést a közszolgálati televízió és internetes portálok is élőben közvetítették. A sorsolás révén a következő sorrendet határozták meg:

1. Miša Vacić (Szerb Jobboldal)

2. Biljana Stojković (Moramo koalíció)

3. Branka Stamenković (Elég volt vezette Szuverenisták)

4. Zdravko Ponoš (Együtt Szerbia győzelméért tömörülés)

5. Milica Đurđević Stamenkovski (Fogadalomtevők–Zavetnici)

6. Aleksandar Vučić (Szerb Haladó Párt vezette Egységben az erő lista)

7. Miloš Jovanović (Szerbiai Demokrata Párt vezette NADA koalíció)

8. Boško Obradović (Dveri Mozgalom)

INDULÓK ÉS ELUTASÍTOTTAK

Előző ülésén a RIK döntést hozott a parlamenti választási jelöltlistákkal kapcsolatban is. Az Orosz Kisebbségi Szövetség listájának indulását elutasították, megállapították ugyanis, hogy visszaéltek a kisebbségi listaállítás lehetőségével, ezért tízezer aláírás összegyűjtésére kötelezték az indulókat, aminek nem tettek eleget. A Népfront – Híd és a Szerbiai Zöld Párt esetében is hasonló megállapításra jutottak, ezért a RIK elutasította ezeknek a listáknak az indulását is a választásokon. A parlamenti választáson tehát – mindennek fényében – a támogató aláírások leadási sorrendjének megfelelően első lesz a szavazólapon az Aleksandar Vučić – Egységben az erő lista, második az Ivica Dačić – Szerbia kormányfője, harmadik a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István lista. A sorban a Dr. Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt, a Marinika Tepić – Együtt Szerbia győzelméért, a Dr. Miloš Jovanović – Reményt Szerbiának, a Milica Đurđević Stamenkovski – Fogadalomtevők Szerb Pártja, a Mufti hagyatéka – Igazság és Megbékélés Pártja, a Moramo – Akció – Ćuta Ökológiai Ébredés – Ne fojtsuk meg Belgrádot – Nebojša Zelenović listák következnek. A tízes sorszám alatt a Szuverenisták – Saša Radulović, majd a Boško Obradović – Dveri Szerb Mozgalom – Szerb Királyság Megújhodási Mozgalma – Miloš Parandilović – Patrióta Blokk a Szerb Királyság Megújításáért lista, az Együtt Vajdaságért – Vajdaságiak (Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége), a Sulejman Ugljanin – Sandžaki Demokratikus Tevékenység Pártja listája következik. A 14-es szám alatt indulhat a Boris Tadić – Induljunk emberek – Szociáldemokrata Párt – Új Párt – Egy az öt millióból – Szerbiai Tolerancia lista, ezt követi az albán kisebbség Változások alternatívája és az Ellopott csecsemők – Ana Pejić lista. A roma közösség Roma Párt – Srđan Šajn listáját hirdette ki utoljára a RIK.

A NÉVJEGYZÉK (NEM) VÉGLEGES

Péntekről szombatra virradó éjjel, pontban éjfélkor lezárta a választói névjegyzéket az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium, ismertették közleményben. A választásra jogosult polgárok pontos számát a voksolás lebonyolításával megbízott illetékes szervek teszik majd közzé. Továbbra is lehet még módosításokat eszközölni a választói névjegyzéken, a polgárok beadványai alapján eljár a minisztérium március 19-e és 30-a között, ismertették.

Mint ismeretes, a rendkívüli parlamenti választásokat Aleksandar Vučićállamfő írta ki február 15-én. Ugyanezen a napon Ivica Dačić, a köztársasági parlament elnöke kiírta 13 szerbiai önkormányzat területén a helyhatósági választásokat is. Március 2-án Dačić kiírta az államfőválasztást is. Mint ismeretes, minden választást április 3-ára tűztek ki.