2024. április 19., péntek
VÁLASZTÁSOK 2022

Megújult a zentai Royal Hotel

A Prosperitati első nagy léptékű turisztikai fejlesztése – A régi fényében tündöklő szálloda várja a vendégeket

Pénteken délelőtt Pásztor István, a VMSZ elnöke, Hollik István, a Magyar Országgyűlés képviselője, a Fidesz kommunikációs igazgatója, Bicók Róbert és Piri Bertalan cégtulajdonos a vörös szalag átvágásával átadták rendeltetésének a Prosperitati Alapítvány támogatásával kívül-belül megújult zentai Royal Hotel.

A vajdasági magyarság számára jelentős eseményt jelenlétével megtisztelő Hollik István a határon túli támogatások fontosságát emelte ki:

– Lendületben van a magyar nemzet. Van gondolat, elképzelés és tetterő is, hogy megvalósítsuk terveinket. Vajdaságban és a többi határon túli régióban a helyi magyarság elképzelte, mit lehetne tenni, mi van most, és hová szeretne eljutni. Magyarországon pedig megvan a politikai együttműködés, akarat és szándék arra, hogy azokat a célokat, amiket a határon túli közösségekkel Pásztor István elnök úr vezetésével a VMSZ megfogalmazott, el is tudjuk érni. Közös gondolkodásról van szó, nem Budapest akarja megmondani, hogy Szabadka mit csináljon, hanem együtt, összefogva a vajdasági magyarsággal segít az anyaország. Ehhez kell az itteni magyarság egysége, és kell az otthoni magyarság támogató szándéka, mert hiszen egy vérből valók vagyunk, összetartozunk. E kettő együttes eredményét láthatjuk itt Zentán is, a Royal Hotel megújításában – hangsúlyozta Hollik István, aki kifejezte reményét, hogy április 3-án a vajdasági magyarság is segíteni fog abban, hogy a sikeres együttműködés tovább folytatódhasson.

A Royal Hotel régi fényében tündököl (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A Royal Hotel régi fényében tündököl (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Amint azt Bicók Róbert cégtulajdonos az átadóünnepség részvevőihez intézett köszöntőjében elmondta, nagy utat tettek meg Zenta büszkesége, az egyik legszebb középület átalakítása és felújítása terén az elmúlt tizenöt évben, amióta üzlettársával, Piri Bertalannal megvásárolták a hotel elhanyagolt épületét.

– A szálloda 1911-es felépítésekor a legmodernebb középületnek számított, saját áramforrással és vízvezetékkel. A hotel átvészelte az első és a második világháborút. A szocialista érában hozzáépítettek egy új szárnyat, ami napjainkig, a Prosperitati támogatásával megvalósult modernizációig tulajdonképpen munkásszállásként működött. A lepusztult hotelt 2003-ban vásároltuk meg, ami után hozzáfogtunk a teljes körű felújításhoz. Azóta 19 év telt el, és a mai napon mérföldkőhöz érkeztünk, a több mint hetven szoba korunk igényeinek megfelelő, teljes körű modernizáción ment keresztül. A legigényesebb vendégek elvárásainak is eleget tudunk tenni. Szerbiában a zentai Royal Hotel az első húsz között van, tavaly például a 16. helyre rangsorolták országos szinten. A szállóvendégek elhelyezése, kiszolgálása mellett nagyobb rendezvényeknek is helyet tudunk adni. A Royal Hotel a Prosperitati Alapítvány segítségével visszanyerte régi fényét, olyan középület, amelyre minden zentai polgár büszke lehet – mondta Bicók Róbert.

A hotelavató kapcsán Pásztor István elmondta:

– A turizmusfejlesztés a Prosperitati működésének utóbbi két évében vált kiemelten fontos támogatási területté. Azt megelőzően is lehetett a turisztikai szférából pályázni, az általános fejlesztés rendszerén keresztül. Az általános gazdaságfejlesztési stratégia részeként elkészült a turisztikafejlesztési stratégia, pályázati lehetőség, amelynek célja a turizmussal foglalkozó vállalkozások fejlődési pályára állítása. A zentai Royal Hotel az első nagy léptékű turisztikai fejlesztés, aminek munkálatai befejeződtek, és átadhattuk rendeltetésének. Hihetetlenül fontos teljesítmény, mert egyrészről azt igazolja vissza, hogy a turizmussal kapcsolatos szándékaink, elképzeléseink életszerűek. Vannak olyan vállalkozók, mint a zentai hotel tulajdonosai is, akik valóban ebben az üzletágban kívánnak nagy léptékkel előrehaladni. Azért is fontos a zentai hotel felújítása, mert egy 110 éves, műemlék jellegű épületet újítottak fel, új, modern, XXI. századi tartalommal, miközben az épület műemlék jellegét megőrizték. Arról kell beszélnünk, hogyan lehet megőrizni az épített örökségünket Szabadkán és a többi településünkön, miközben modernizálunk. A modernitás nem azt jelenti, hogy mindennek üvegből és betonból kell lennie, hanem azt jelenti, hogy meg kell őrizni az értéket, az épített örökségünket, és modernizálni kell a tartalmat. Ennek nagyon szép példája a zentai Royal Hotel – mondta a VMSZ elnöke.

A vendégek megtekintették a felújított szobákat  (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A vendégek megtekintették a felújított szobákat (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Juhász Bálint a turizmusfejlesztés lehetőségeiről szólva elmondta:

– Az első fejlesztési ciklus végén láttuk, hogy a turizmusra is nagyobb figyelmet kell fordítani, új stratégiát dolgoztunk ki, amely a turisztikai kapacitások fejlesztésére irányul. Zentán egy turisztikai brandépítés kezdődött el, itt a Tisza, kikötőfejlesztési, folyamiturizmus-fejlesztési lehetőségek vannak. Nagyon fontos, hogy minőségi szálláskapacitás is rendelkezésre álljon A Royal Hotel elhanyagolt volt, de mára már négycsillagos igényeknek eleget tevő, kisvároshoz méltó modern szállodává vált. Minden adott, hogy a következő években szép eredményeket érjünk el a turizmus terén.

(Fotó: Gergely Árpád felvétele)

(Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Az ünnepségen jelen volt Deli Andor, az Európai Unió parlamenti képviselője (Fidesz–KDNP), valamint a VMSZ parlamenti képviselőjelöltjei, jelenlegi köztársasági és tartományi képviselők és tisztségviselők.

A hotelavató ünnepség hangulatát Király Ella szavalata és a Pöndöly női kórus fellépése tette hangulatosabbá.