2024. április 24., szerda
VÁLASZTÁSOK 2022

Bizonytalan Belgrád

A VMSZ eddigi partnerei mellett tart ki, az elkezdett projektumok megvalósításáért

Belgrádban a választások különlegesek, ugyanis a legutóbbi helyi közvélemény-kutatás szerint a Szerb Haladó Pártnak a népszerűsége nem olyan magas, mint köztársasági szinten, emelte ki Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, a párt Belgrádban megtartott lakossági fórumán, amelyen sor került  a párt választási programjának ismertetésére is.

Kovács Elvira rámutatott, 2017-ben egy képviselőt sikerült a pártnak a fővárosi városi képviselő-testületbe egy képviselőt delegálnia, mégpedig az SZHP listáján került. Már akkor sem volt nehéz a VMSZ-nek az SZHP-vel megállapodnia, ám az elmúlt négy év helyi szinten való együttműködése után a tárgyalások inkább műszaki jellegűek voltak, mintsem politikaiak. A tárgyalásokat a VMSZ Ana Brnabićtyal, az SZHP Belgrádi Szervezetének biztosával folytatta le, akit sokan a köztársasági képviselőház élén látnak a választások után. Remények szerint újra befutó lehet az eddigi képviselőjük.

Kovács Elvira elmondta, az SZHP-vel és Aleksandar Vučićtyal való együttműködés alapját az elmúlt évek eredményei indokolják, mint mondta amiben megállapodtak eddig Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével, sikerült megvalósítaniuk. Ezért is támogatják őt az elnökválasztáson, sőt a VMSZ egyike azoknak, az SZHP és a Szerbiai Szocialista Párt mellett, akik Aleksandar Vučićot jelölik államfőnek, annak ellenére hogy a parlamenti választásokon egyedül méretteti meg magát a párt. Kovács szerint, a VMSZ a választásokon a 2020-ban begyűjtött szavazat újboli megszerzését tűzte ki célul, hogy ez hány parlamenti képviselőt hoz majd nekik, attól függ, hogy hány párt lépi át a cenzust.

Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke, a a Prosperitati Alap ügyvezetője a párt belgrádi városi szervezetének munkáját méltatta. Kiemelte, sok vajdasági szervezetük nem olyan aktív, mint a belgrádi. Rámutatott, Belgrádban 2-3 ezer magyar él, közülük csupán 1,5 ezer jegyeztette be magát, vagy élhet a szavazati jogával. Rámutatott, április 3-án tartják Magyarországon is a parlamenti választásokon, ahol a VMSZ a FIDESZ-KDNP-t támogatja. Kiemelte, a jó szomszédi viszony előnyeit ma már felismerte Szerbia és Magyarország is. A két nép történelmi megbékélés pedig gazdasági fejlődést indított el, ezt bizonyítja a Prosperitati Alapítvány munkája is, amely 350 millió euróval támogatta  a vajdasági projektumokat. A két ország gazdasági együttműködésének következő lépéseként pedig Magyarország azokat a magyar cégeket támogatja, akik Szerbiára terjesztenék ki tevékenységeiket, így többek között megemlítette az épülő šidi takarmányüzemet. Kiemelte azokat az infrastrukturális projektumokat is, így a Belgrád-Budapest gyorsvasutat, vagy a Szeged-Szabadka-Baja vasutat, amelyek még inkább összekötik a két népet.

A lakossági fórum házigazdája Nebojša Marjanović, a VMSZ belgrádi városi szervezetének elnöke volt, és jelen volt még Pintér Anna-Mária, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi képviselőjelöltje, illetve Lality Urbán Emese, az építési, közlekedési és infrastruktúrával megbízott minisztérium államtitkára is.