2024. április 19., péntek
VÁLASZTÁSOK 2022

Tonnákban mérhető vajdasági segítség

A napokban juttatják el a kárpátaljai, illetve ukrajnai rászorulóknak az összegyűjtött adományt

Több mint tíz tonnányi tárgyi adomány és 2,58 millió dinár pénzbeli adomány gyűlt össze a Vajdasági Magyar Szövetség és a Caritas szabadkai szervezetének együttműködésében több mint 60 vajdasági településen megszervezett adománygyűjtő akció során. Az akciót a kárpátaljai, illetve az ukrajnai rászorulók megsegítésének a céljával szervezték meg.

A Caritas szabadkai szervezetének központi raktárépületében – ahová az elmúlt napokban érkeztek be a gyűjtőpontokon átadott adománycsomagok – megtartott sajtótájékoztatón Pásztor István, a VMSZ elnöke elmondta, hogy tisztálkodási szereket tartalmazó csomagból 201 gyűlt össze – ezek súlya összesen 2,14 tonna –, élelmiszercsomagból 439 – 7,6 tonna –, pelenkából 34 zsáknyi, míg különböző vitaminokból 98 csomag – 5-6 palettányi. Emellett a polgárok 2,58 millió dinárt fizettek be a Caritas számlájára adományként, derült ki a sajtótájékoztatón, amelyiken Csallóközi Eszter, a Szabadkai Főkonzulátus főkonzulja is részt vett.

Pásztor István: Az összegyűjtött adomány értéke megközelítőleg 50 ezer euró (Fotó: Molnár Edvárd)

Pásztor István: Az összegyűjtött adomány értéke megközelítőleg 50 ezer euró (Fotó: Molnár Edvárd)

– A várakozásoknak megfelelő volt az érdeklődés és a segítőkészség. Az igazolódott vissza, amire számítottunk is. A vajdasági emberek vallási és nemzeti hovatartozástól függetlenül segítettek. Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki csatlakozott az akcióhoz, valamint a Caritasnak, amiért elkötelezetten segítette az akciót, de a Szabadkai Főkonzulátusnak is. A következő napokban a Caritas a Szabadkai Főkonzulátus, valamint a Masterplast segítségével Szegedre szállítja az adományt, majd az ottani Karitász Ukrajnába, illetve a magyar–ukrán határ menti térségbe továbbítja, oda, ahol a segítségre a legnagyobb szükség van – hangsúlyozta Pásztor István, aki szerint az összegyűjtött adomány értéke megközelítőleg 50 ezer euró.

Ric Gábor, Pásztor István, Paskó Csaba és Csallóközi Eszter (Fotó: Molnár Edvárd)

Ric Gábor, Pásztor István, Paskó Csaba és Csallóközi Eszter (Fotó: Molnár Edvárd)

Pásztor István értékelése szerint fennáll annak a veszélye, hogy a körülmények és a háborús cselekményekkel kapcsolatos fejlemények miatt belátható időn belül kénytelenek lesznek megismételni az akciót, vagy hasonlót szervezni. A becslések szerint az adománygyűjtő akciót több százan segítették, valamint több mint ezren vannak azok, akik adománnyal tevőlegesen hozzájárultak annak sikerességéhez, tette hozzá.

Pénzbeli adományt nemcsak a Caritas számlájára lehetett befizetni, hanem március 13-án a szentmiséket követően a templomokban is lehetett adakozni, az ekképpen összegyűlt adomány értékét a későbbiekben összegzik.

Paskó Csaba, a szabadkai Caritas elnöke Pásztor Istvánnak és a VMSZ-nek mondott köszönetet, amiért kezdeményezte az adománygyűjtő akciót.

– Ott, ahol a katolikus egyház jelen van, szinte mindenhol jelen van a szeretetszolgálat is. Ez a mi egyházmegyénkben sincsen másként, immár több mint két évtizede működik a szeretetszolgálat. Nagyon sok gyűjtést szerveztünk és koordináltunk már. Ezúttal is megmutatkozott, hogy nemzetiségtől és vallási hovatartozástól függetlenül az emberek rendkívül érzékenyek, ha a bajba jutottak megsegítéséről van szó. Ilyenkor az emberek mindig odateszik azt a keveset, amivel rendelkeznek. Itt, ezeken a vidékeken, mi magunk is megtapasztaltuk, hogy milyen az, amikor háború van. Hiszem, hogy ez is hozzájárult ahhoz, hogy az emberek empátiája és együttérzése még mélyebb legyen. Ha baj van, legyen szó természeti katasztrófáról, vagy akár háborúról, nekünk, keresztyéneknek, fontos az összefogás és a másokra való odafigyelés. Külön szeretnék köszönetet mondani munkatársaimnak, mindenekelőtt Ric Gábor operatív igazgatónknak. A Caritas továbbra is nyitva tartja kapuit, akár az itthon élő rászorulók előtt, de Ukrajna tekintetében is továbbra fogadja az adományokat. Ha a háború nem fejeződik be, feltehetőleg további gyűjtésekre lesz szükség. Ebben a Caritas a továbbiakban is segítséget nyújt – taglalta Paskó Csaba.

Az együttérzés és az összefogás eredménye (Fotó: Molnár Edvárd)

Az együttérzés és az összefogás eredménye (Fotó: Molnár Edvárd)

A Caritas elnökének szavai szerint miután az adományszállítmányt eljuttatják a magyarországi Karitásznak, az méri majd fel, hogy hol van arra a legnagyobb szükség, de a segítésben számos más segélyszervezet is részt vesz, ezek a helyszínen használják fel az adományt, illetve visznek belőle tovább Ukrajnába.