2024. április 18., csütörtök

A járványveszély még nem múlt el!

A topolyai egészségházban új helyen működtetik az oltópontot

Jelentősen csökkent az új fertőzöttek száma a topolyai község területén az utóbbi napokban. A Dr. Hadzsy János Egészségházban lassan visszaállítják a pandémia előtti munkamenetet. A topolyai egészségház igazgatónője szerint azonban továbbra sem lehetünk biztosak abban, hogy véget ért a járvány. Dr. Illés Csilla elmondta, hogy az utóbbi időben jelentősen csökkent az új fertőzöttek száma, ugyanakkor nagymértékben csökken az érdeklődés a védőoltás iránt is. Ennek nyomán az oltópontot áthelyezték az általános osztályra. Naponta ugyanis mindössze öt-hat személy igényli a vakcinát. Általában valamelyik védőoltás második adagját veszik fel az emberek. A Covid-rendelőben naponta átlagosan öt-tíz páciens jelentkezik tünetekkel, emellett a gyermekosztályon és a nőgyógyászati részlegen is jelentkeznek koronavírus-fertőzésre jellemző tünetekkel a páciensek. A Covid-rendelő munkaideje továbbra is 7-től 17 óráig tart. Az utóbbi időben a fertőzöttek enyhe tüneteket tapasztalnak, az influenzához hasonló szimptómákkal fordulnak orvoshoz. Általában egy-két napig enyhe hőemelkedés, 37,5–38 fokos láz, orrfolyás a jellemző. Sok esetben emellett ízületi fájdalmakra is panaszkodnak a betegek. Kórházi kezelésre csak nagyon kevés személyt kellett az utóbbi időben beutalni. Csak olyan pácienseket utaltak kórházi kezelésre, akik krónikus betegségben szenvednek.

Dr. Illés Csilla szerint továbbra is ajánlott a maszk viselése (Tóth Péter felvétele)

Dr. Illés Csilla szerint továbbra is ajánlott a maszk viselése (Tóth Péter felvétele)

Az igazgatónő felhívta a figyelmet, hogy a csökkenő esetszámok és a korlátozások feloldása ellenére nem kellene úgy viselkedni, mintha nem lenne jelen még mindig a vírus. A maszk viselése továbbra is ajánlott, illetve ajánlott mindenkinek vigyázni saját magára és a hozzátartozóira, a környezetében lévőkre. Kerülni kell – főleg zárt helyiségben – a tömeges jelenlétet. Hozzátette, hogy figyelemmel kíséri az esetszámok alakulását helyben, országosan, illetve a tágabb régióban is, és sajnos ismét vannak olyan régiók, ahol növekvőben vannak az esetszámok. Ez akár rossz előjel is lehet. Emlékeztetett rá, hogy 2021 júliusában is azt hittük, hogy a járvány véget ért, mígnem sajnos már augusztusban ismét nőni kezdtek az esetszámok. Az igazgatónő elmondta, hogy az egészségház különböző részlegei a megszokott munkaidőben dolgoznak most. A jelenlegi, kedvezőbbnek mondható járványhelyzetet igyekeznek arra kihasználni, hogy a különféle szűrővizsgálatokat, megelőző vizsgálatokat is elvégezzék, melyekre a járványhelyzet miatt korábban nem tudtak sort keríteni.

Az igazgatónő kiemelte, hogy amikor a járványhelyzet a legsúlyosabb volt, az önkormányzat, a Vöröskereszt, az önkéntesek nagy segítségét nyújtottak. Állandó oltópont az egészségház főépületében volt, de ideiglenesen Bácskossuthfalván, Gunarason, más helyi közösségekben, sőt még a topolyai kirakodóvásár közelében is oltópontokat működtettek.

A községben legtöbben a Sinopharm vakcináját vették fel, valamivel kevesebben a Pfizert, emellett oltottak AstraZeneca és Szputnyik V vakcinával is. Legalább egy adagját valamely oltóanyagnak már több mint tizenkétezren kapták meg a község területén lakók közül. Az egészségügyi dolgozókat sem kímélte a járvány, közülük mintegy harmincan voltak betegszabadságon a vírusfertőzés miatt.

A topolyai egészségháznak a kádergondokat nyugdíjas orvosok alkalmazásával sikerült megoldania, most pedig új orvosok alkalmazására is lehetőség nyílik. A Fő utcában található kettes számú rendelő felújítása is hamarosan befejeződhet.