2024. április 18., csütörtök
BAJNOKOK LIGÁJA

Simeone béketűrése és a vendégfejesek

Nem épp a legszebb módon győzte le a Manchester Unitedet az Old Traffordon az Atlético Madrid, de ez feltehetően cseppet sem érdekli Diego Simeonét, a továbbjutó Atléti trénerét és a csapat játékosait, illetve szurkolóit. A Matracosok rájuk jellemző taktikát választottak Manchesterben, főleg a félkontrákra és kontrákra építettek, míg a Vörös Ördögök Cristiano Ronaldo vezérletével nagy erőkkel rohamoztak. Ennek nem lett eredménye, ellenben egy tökéletesen végigvitt akció végén Renan Lodi közeli fejessel lépéselőnyt szerzett (41.) a vendégeknek, amit aztán végig megtartottak kőkemény, a gyors labdajáratást ellehetetlenítő szoros, fegyelmezett védekezéssel. A lefújás után Simeone mester felé a hazai szurkolók néhány vizespalackot is eleresztettek, kifejezve a „játékgyilkos” foci iránti megvetésüket, ám ez nem hozta ki béketűréséből az argentin szakembert. „Nem vettem észre, azért futottam, mert siettem az öltözőbe megünnepelni a győzelmet – fogalmazott higgadtan. – Ellentámadásból sikerült megfognunk őket, és ez nagy eredményt hozott. A második félidőben nyugodtak maradtunk, irányítottuk a játékot, és próbáltuk lezárni a területeket a gyors támadások ellen. Kiváló csapatmunkával értük el ezt a sikert, a középső védőink teljesítményét külön ki kell emelnem, de természetesen mindenki sokat tett a közösbe” – magyarázta a győztes taktikát Simeone.

Cristiano Ronaldóék sehogy sem tudtak betalálni Oblak hálójába (Fotó: Sportskeeda)

Cristiano Ronaldóék sehogy sem tudtak betalálni Oblak hálójába (Fotó: Sportskeeda)

Amszterdamban is egyetlen mozzanat bizonyult sorsdöntőnek. A 2:2-ről folytatódó párharcon az Ajax szinte végig nagy mezőnyfölényben játszott a Benfica ellen, amely csak ritkán tudott a házigazda kapujának közvetlen közelébe kerülni. A 77. percben azonban az egyik ilyen alkalommal Grimaldo végezhetett el jobbról szabadrúgást, amire tökéletes ütemben emelkedett Darwin Núñez, aki a labda ívét rosszul felmérő Onanát, valamint a védőjét is megelőzve a kapuba fejelt, megszerezve a továbbjutást érő találatot a lisszaboni gárdának.

BL, nyolcaddöntő, visszavágók: Ajax–Benfica 0:1 (tj. a Benfica 3:2-vel), Manchester United–Atlético Madrid 0:1 (tj. az Atlético 2:1-gyel).

EURÓPA- ÉS KONFERENCIA LIGA

Már csak a becsületért?

Embert próbáló feladat elé néz ma kora este (18.45) a Crvena zvezda, amely a Rangers együttesét látja vendégül az Európa-liga nyolcaddöntőjének visszavágóján. Dejan Stanković fiai egy hete Glasgow-ban kalandos körülmények között 3:0-ra kikaptak, ám nem játszottak alárendelt szerepet, hiszen a mérkőzés korai szakaszában Aleksandar Katai két találatát is csak les miatt érvénytelenítették, majd a tapasztalt ék tizenegyest is lőhetett, ám ezt McGregor kifogta. A Rangers viszont a rendkívül mozgalmas első félidőben Tavernier büntetője (11.) és Morelos gólja (15.) révén korai előnybe került, amit Balogun csak tovább növelt (51.). Bár nem tűnik teljesen lehetetlen feladatnak a Zvezda feltámadása, annyi biztos, hogy a védelmet rendezniük kell a piros-fehéreknek. Erre utalt hétfőn maga Stanković mester is, aki a Metalac legyőzése után elmondta, ki kell javítaniuk a hibákat, ha bármiféle esélyt akarnak adni maguknak a továbbjutásra, ugyanakkor a glasgow-i meccsen a játékuk képe alapján több gólt is szerezhettek volna, így a hatékony támadásra most is jók a kilátások.

Még reménytelenebb a helyzete a Konferencia Ligában a Partizannak, hiszen a fekete-fehéreken Belgrádban gázolt át 5:2-vel a Feyenoord, vagyis a hollandokat legalább három góllal kéne Rotterdamban felülmúlni a hosszabbításhoz is. Aleksandar Stanojevićék számára nyilvánvalóan a tisztes visszavágó és a szerzett gól lehet az elvárás, a párharc nyílttá tétele már erőn felüli munkának tűnik.

Nyitókép: Cristiano Ronaldóék sehogy sem tudtak betalálni Oblak hálójába (Fotó: Sportskeeda)