2024. április 24., szerda
SZÓFIGYELŐ

Loft

Az emberek sokféle megoldást találnak arra, hogy állandó vagy időszakos jelleggel lakjanak valamely objektumban, lehet szó családi házról, tömblakásról, hétvégi házról, padlásszobáról, szállodai szobáról, kollégiumi szobáról stb. Újabban az ún. loft is felzárkózott a lehetőségekhez mint elhagyott ipari létesítményben kialakított lakás. A loftlakásokban hatalmas, összefüggő belső terek találhatók, ezek akár több száz négyzetméteresek is lehetnek, belmagasságuk pedig az öt méteresnél kezdődik. Jellemző, hogy az épületek legfelső szintjén találhatók. Látható felületként jelenik meg bennük a beton, a tégla, az acél stb. A loftlakás annál menőbbnek számít, minél kevésbé veszti el az eredeti gyárépület tulajdonságait és osztja helyiségekre a teret. Az a legjobb, ha minden berendezés és bútor elválasztás nélkül az adott térben van a látható tartógerendákkal, csövekkel és vezetékekkel együtt.

Az első loftok olyan művészektől származtak, akik az 1960-as években elhagyott New York-i raktárakba költöztek, hogy ezeket a tereket stúdióként használhassák. A tűzoltóság eleinte üldözte őket, mert a régi raktárakat tűzvédelmi szempontból nem tartották biztonságosnak. Nem kellett sok idő ahhoz, hogy a loftlakás divatos életlehetőséggé váljon. A loft stílus takarékos, de látványos megoldásként nagy népszerűségre tett szert az USA-ban, Kanadában és Nyugat-Európában. Tájainkon jóval később jelent meg.

Mindenesetre a loft tág teret biztosít a kreativitásnak (átvitt értelemben és szó szerint is), hogy az ember teljes mértékben a saját elképzelései szerint alakítsa ki és rendezze be lakását. Lehetőség van arra, hogy a lakás birtokosa felhúzzon néhány falat, de néhány térelválasztó paraván vagy polc is megteszi helyettük. Több zárt magánszférát lehet egyszerre kialakítani tolóajtók beépítésével, azzal, hogy egy-egy szférát néhány egyszerű mozdulat segítségével nagy nyitott térré lehet változtatni. A nagy belmagasság arra csábíthatja az embert, hogy galériát építsen, vagy valamilyen gépjárművet akasszon fel a tartógerendákra.

Magyarországon már nem a rendkívül eredeti és feltörekvő művészek kedvencei a loftok, inkább a gazdagságot fejezik ki. Az sem mindegy, hogy adott esetben valódi loftról (hard loft) van-e szó vagy utánzatról, azaz loft jellegű lakásról (soft loft). Az előbbiből kevesebb van, ezért drágább. A valódi loftok eredetiségükkel vonzók lehetnek a gazdagok számára, elhelyezkedésük azonban visszarettentheti a különcködőket, nem mindenki álmodik arról, hogy ipari negyedben lakjon.