2024. április 25., csütörtök

„A színészek szerepeket játszanak"

Az Urbán András rendezésében készült A trianoni csata című előadás szabadkai bemutatója lesz ma a KDSZ-ben

A Kosztolányi Dezső Színház, a budapesti Átrium és a Kultúrbrigád A trianoni csata című közös produkciójának szabadkai bemutatója lesz ma a KDSZ-ben, a budapestire nemrég került sor. Szereplők: Alföldi Róbert, Péterfy Bori, Búbos Dávid, Fülöp Tímea, Kovács Máté, Kucsov Borisz, Mészáros Gábor és Verebes Andrea. Az előadás rendezője Urbán András, aki tavaly a Mefisztót rendezte az Átriumban, ezt a vajdasági közönség láthatta is a Desiré fesztiválon.

– Az Átrium vetette fel, hogy készítsük egy közös produkciót, amit én rendeznék, itteni és ottani szereplőkkel. A kiindulópont Trianon volt, mert úgy gondoljuk, hogy ezzel nincs eléggé foglalkozva, csak bizonyos ideológiák mentén. A rövid tartalom az, hogy anyaországi és vajdasági magyar színészek találkoznak Budapesten egy műsor keretein belül, ami Trianonról szól. Ezt követően a pesti sztárszínész elveszti a munkáját, de örökbe fogad öt határon túli színészt és pártot alapít, amely az elcsatolt területek visszaszolgáltatásért száll síkra. Ehhez pénz kell. Az őrület a pénzkeresésben csúcsosodik ki. Ez egy komikus előadás. Főleg Budapesten játsszuk majd, időnként Szabadkán, a tervek szerint következőleg májusban, utána őszre. A szöveget Ugrai Istvánnal írtuk, a szereplők ötleteit és javaslatait is felhasználva. Fontos a zene, az előadás zeneszerzője Szerda Árpád, és ő írta a dalszövegeket is. Nehéz volt a próbafolyamat, mert folyton szembesülni kellett fájó témákkal, Trianonnal is, de az anyaországi és a külhoni magyarok egymás iránti viszonyulásával, az emberi szinten történő kölcsönös meg nem megértéssel is. Bonyolult megmagyarázni egymásnak a saját igazságainkat. A próbafolyamat nagy része épp erről szólt, ennek folyamatos taglalásával, de sértődés helyett valahogy mindig sikerült ezen továbblépni és együtt dolgozni. Végül is szeretetben és harmóniában zajlott a próbafolyamat, így fejeztük be, de ez az út nem volt könnyű. Nehéz eljutni oda is, hogy kimondjuk azt, amit tényleg gondolunk, de ami az előadásban elhangzik, az nem dokumentarista jellegű, a színészek szerepeket játszanak. Két különböző színésziskola találkozott, a vajdasági magyar egészen más, a budapesti szövegközpontúbb, az itteni jobban épít az energiára. Jó az együttműködés az Átrium színházzal, másfél éve tart és minden bizonnyal folytatódik is, a lehetőségekhez mérten. Nyitottak vagyunk egymás előadásaira, a Béres Márta One Girl Show-t fogjuk ott rendszeresen játszani, de bemutattunk a Gusztáv a hibás mindenért és a Dogville előadásunkat is – mondta Urbán András.

Azt is megtudhattuk tőle, hogy a KDSZ és az Újvidéki Színház hamarosan elkezdi – és még ebben az évadban bemutatja – Lovas Ildikó Amikor Isten hasba rúg regénye alapján készülő közös előadásuk próbáit, az ő rendezésében.