2024. április 20., szombat

Koordináltan az Almási negyedért

A városházán megtartották Az Almási negyed felújításának érdekében tevékenykedő koordinációs csoport alakuló ülését.

A munkacsoportot létrehozását a polgármester kezdeményezte, azzal a céllal alakult meg, hogy koordinálja a területrendezési terv alapján elrendelt felújítási-urbanizációs munkálatokat az Almási negyed épületein. A csapatban helyet kaptak az újvidéki önkormányzat, a tartomány, a pravoszláv egyház, az Almašani civil egyesület, a Műemlékvédő Intézet, a Matica srpska és a Városi Levéltár képviselői, szakemberei is.

A csoport feladata lesz kijelölni a felújítással kapcsolatos munkatervet, meghatározni a munkálatok ütemét, a határidőket és a szükséges pénzeszközök biztosítását a tervek magvalósításához. Az adminisztratív és a szakértői feladatokkal a Műemlékvédő Intézetet bízták meg, a projektet az újvidéki önkormányzat és a tartomány közösen finanszírozza.

A terv keretében az Almási negyedben felújítják az úttesteket, járdákat, új közmegvilágítást helyeznek el, továbbá a Podbara városrészben új vízvezeték-hálózatot fektetnek le. Az Almási negyedben ezenkívül felújítják a régebbi házak, épületek homlokzatát, hiszen 2019-ben az önkormányzat kulturális-történelmi védettséget élvező városrésszé nyilvánította.

– Az Almási negyedet 300 évvel ezelőtt telepítették be, ezért kulturális-történelmi védettséget élvez. Rendkívül fontos, hogy megvigyázzuk ezt a városrészt, a régi épületek visszakapják egykori kinézetüket, és természetesen az infrastruktúrát is felújítjuk. Egyrészt azon dolgozunk, hogy az Almási negyedben lakóknak magasabb színvonalú életet biztosítsunk, másrészt pedig azt szeretnénk, ha ez a városrész megtartaná az újvidéki építészet jellegzetességeit. Ennek köszönhetően nagy mértékben hozzájárulunk a tartományi székváros idegenforgalmának a fejlesztéséhez is, hiszen felhívjuk a figyelmet Újvidék gazdag építészeti múltjára – magyarázta Milan Đurić, a koordinációs testület elnöke, és az Újvidék polgármester-helyettese.