2024. április 23., kedd

Sok csapadék hiányzik a talajból

Ada község határában a cukorrépa helyét átveszi az olajrepce és a napraforgó – Költségesek lesznek a tavaszi munkálatok

A kedvezőbb időjárásra várnak Ada község határában is a termelők, hogy megkezdjék a tavaszi munkálatokat. Csúzdi István adai gazdálkodó elmondta, hogy a termelők igyekeznek mindent megtenni, hogy minél olcsóbban minél nagyobb hozamokat érjenek el, de ez nem csak rajtuk múlik, miután az újratermelési anyagok, a műtrágya, a vetőmagok, a vegyszerek és az üzemanyag ára drasztikusan megemelkedett. Emellett akadozik a műtrágyagyártás és az üzemanyag-ellátás is. Kiemelte, hogy mindezek ellenére a termelők mindent elkövetnek, és befektetik a szükséges pénzt, hogy a mezőgazdasági termelés zökkenőmentes legyen, és biztosítsák az ország számára a szükségleteket minden gabonafajtából.

– Jelenleg a búzák nagyon szépet mutatnak Ada község határában. Enyhe tél volt, nem látszik a felfagyás jele a gabonán, sem a búzán, sem az árpán. A határt járva nem találkoztam betegségekkel sem. Szépet mutat a kenyérgabona, de még sokáig kint alszik, ezért nem tudjuk, hogy milyen lesz a hozam – magyarázta Csúzdi István. – A téli csapadék viszont nagyon hiányzik a talajból, de ezt megint csak nem mi irányítjuk és befolyásoljuk, talán így a jó. Bár nekünk ez most nem jó, mert nem esett semmilyen csapadék, sem eső, sem hó formájában. A talajlezárást a határban nagyrészt elvégezték a termelők. Mentik azt a kevés nedvességet, ami a talajban található. Nekünk csak a remény marad, hogy a tavaszi vagy a nyári hónapokban több csapadék fog hullani, és talán valamennyire pótolja a téli kiesést. Meglátásom szerint legalább 150–200 milliméternyi csapadék hiányzik, ami nagyon sok. Járva a Tisza mentén azokat az alacsony területeket, ahol ásott kutak vannak, azt tapasztalom, hogy nagyon sok kút teljesen ki van száradva. A Tisza menti árterületről van szó, nem beszélve arról, hogy mi lett az első vagy a második teraszon. Ez azt jelenti, hogy a talajvíz alsó szintje körülbelül 6–8 méter mélyen van. Most tessék elképzelni, hogy mennyi csapadékra lenne szükség, hogy az alsó és a felső nedvesség úgymond összeérjen. Az ősztől napjainkig szerintem 150–200 milliméternyi csapadék hiányzik. Ez nem jó előjel, de az időjárást nem mi irányítjuk. Egyszer talán leesik a hiányzó csapadékmennyiség, hogy ez pont akkor lesz, amikor kellene, azt nem tudjuk. A talaj nagyrészt le van zárva a határban. A termelők pedig a jobb időt várják, hogy a talaj-előkészítést elvégezzék a vetéshez. Az idén cukorrépa nem nagyon lesz az adai határban. A cukorgyárak egy részét bezárták, és a cukorrépa-termelés emiatt és a szállítás miatt is akadályokba ütközik, valamint az ára sem nagyon kecsegtető, de nagy befektetést igényel. Talán a cukorrépa helyére az olajrepce lépett, aminek a vetésterülete növekszik Ada község határában, illetve a környező községekben is. A termelők a cukorrépa helyett, úgy látszik, inkább termesztenek repcét, illetve napraforgót. A búza területe ugyanazon a szinten maradt. A kukorica vetésterülete sem fog különösebben változni, a szója vetésterülete viszont stagnálni fog, esetleg enyhén csökken – nyilatkozta a termelő.

Az üzemanyag- és a műtrágyaárak az egekbe szöktek, ami egyre jobban aggasztja a termelőket. Csúzdi István kijelentette, hogy mindemellett a keresleti piac a kapitalizmus könyörtelen törvényei szerint megadja a lehetőséget, hogy az újratermelési anyagok árát tovább emeljék: – Sok a kérdés, hogyan tovább, mi várható az elkövetkezőkben. Sajnos tudjuk azt, hogy az energiaellátást biztosító Oroszországból a kőolaj és a földgáz akadozva érkezik Európába, ezért az újratermelési anyagok gyártása, köztük a műtrágyagyártás akadozik, és nagyon felment az ára. Valaki azt mondta, hogy a búza a valuták valutája. Lehet, hogy igaza van. Szerbiából ugyanis egyelőre semmilyen gabonát nem szabad kiszállítani külföldre, holott a világpiacon a kereslet óriási. Azt tudni kell, hogy Észak-Afrikát főleg Ukrajna és Oroszország látta el gabonával, ami 50–60 millió tonnát jelent. Ha a jelenlegi konfliktus sokáig fennmarad, akkor nagy akadályokba fog ütközni Észak-Afrika élelmiszer-ellátása. Hiszem és remélem, hogy Vajdaságnak köszönhetően ilyen problémák Szerbiában nem lépnek fel. Bár nincs kizárva, hogy az energiaellátással gondok lehetnek, ezért az újratermelési anyagok gyártása is akadozni fog. Bízok benne, hogy hamarosan rendeződni fog a helyzet. Viszont jelenleg a termelés nagyon drága, a gépalkatrészeket, az újratermelési anyagokat, az üzemanyagot és a műtrágyát is akadozva lehet beszerezni. Hiszem, hogy a tavaszi munkálatokra a termelők még rendelkeznek annyi üzemanyaggal és újratermelési anyaggal, hogy ezt a ciklust zökkenőmentesen el tudják végezni, a továbbiakat pedig majd meglátjuk – mondta Csúzdi István.