2024. március 28., csütörtök
DARTS

Országos verseny Csókán

Bezzeg Nándor, az első magyarországi versenyjátékos szerint: „A darts sokak számára csak játék, mely rabul ejtette őket. Nem csoda, ez valóban egy csodálatos játék. Így élik meg, ennek szellemében űzik”. Ugyanakkor nemcsak Nyugaton, illetve Magyarországon, hanem Szerbiában is egyre többen vannak azok, akik versenyszerűen kezdik el űzni a nyilacskák céltáblába dobálását. Az eredete szerint a fegyverekhez kötődik a kis nyíl története. Minden jel szerint nagyobb, legalábbis sebzésre alkalmas társai helyettesítésére találták ki a britek, szórakozáshoz és gyakorláshoz. Hatszáz évvel ezelőttiek azok a dokumentumok, amelyek bizonyítják, hogy ekkor már Angliában és Franciaországban is játszottak dartsot, ami Nyugaton már kinőtte a füstös félhomályba burkolódzó kocsmák és az úgynevezett kocsmasportok világát.

1976-ban a Dartsvilágszövetség (WDF) megalakulásával rohamos fejlődésnek indult a sportág, és egyre több versenyt hirdettek dartsjátékosok számára. Szerbia felvételét a világszervezetbe 2009-ben kérelmezte az a három egyesület, amelyek az elsők között regisztráltatták tevékenységüket az illetékes minisztériumnál, egy évre rá pedig az országot fel is vették a világszövetségbe, és a Szerbiai Dartsszövetség azóta évente megrendezi országos versenyeit, közöttük Szerbia Nemzeti Ligájának egyéni bajokságát is, aminek az első fordulója Csókán, a település általános iskolájának a tornatermében zajlott.

Dartsos nagyüzem a csókai általános iskolában (a szerző felvétele)

Dartsos nagyüzem a csókai általános iskolában (a szerző felvétele)

A versenyre az egész ország területéről 163 férfi és 13 női versenyző nevezett be – újságolta Bata József, a Szerbiai Dartsszövetség elnöke, aki szerint ez igen szép szám ahhoz képest, hogy a koronavírus-járvány miatt a tavalyi bajnokságot kénytelenek voltak félbeszakítani.

Bata szerint az olyan tipikus dartsnemzetekhez képest, mint Anglia, Németország és Hollandia, ahol választható sportágként az iskolákba is bekerült, Szerbia csak egy kicsit van lemaradva a 25 egyesületével, illetve 300 versenyzőjével, mivel nálunk is egyre népszerűbb sport, ugyanakkor számára minden lehetőséget biztosítani kell, mert elég komoly feltételeknek kell megfelelni az országos versenyek megrendezéséhez. Példaképpen a csókai általános iskola tornatermében 34 versenytáblán méretkeztek meg egymással a versenyzők, de a szervezők két úgynevezett melegítőtáblát is biztosítottak. József elmondta, hogy a Szerbiai Dartsszövetség az idén még négy egyéni fordulót szándékozik megrendezni, és ezek végén derül ki, hogy ki lesz az idei bajnok, illetve kik kerülnek bele Szerbia négytagú országos válogatottjába, akik majd a WDF versenyein képviselik az országot.

Dartsos nagyüzem a csókai általános iskolában (a szerző felvétele)

Dartsos nagyüzem a csókai általános iskolában (a szerző felvétele)

A csókai versenyen megcáfolódott az a tévhit is, hogy a dartsversenyzők többnyire pocakosak, illetve versenyzés közben előszeretettel fogyasztanak különböző fajtájú és töménységű „célzóvizeket”. A Szerbiai Dartsszövetség elnöke még beszélgetésünk elején elmondta, hogy az országos bajnokság fordulóin szigorúan tilos alkoholos italt fogyasztani, s minden nyertes mérkőzést lejátszó versenyzőnek ilyen jellegű ellenőrzésen is át kell esnie. Ezenkívül két nagyon fontos dologra kell odafigyelniük a versenyzőknek. Az egyik a játékos lelkiállapota, hogy tudjon összpontosítani, mivel viszonylag nagy távolságról kis célpontokat kell eltalálni a nyilakkal, emellett a versenyzők állóképessége is lényeges, mivel egy versenyen három-négy órán át kell a nyilakat dobálni, és öt-hat mérkőzést kell lejátszani ahhoz, hogy a bajnoki fordulót megnyerje.

– Ezért a dartsversenyzők is egyre többet adnak a fizikai felkészülésre – hangsúlyozta Bata.

A Szerbiai Dartsszövetség következő versenye a nemzeti csapatbajnokság lesz egy hét múlva, az egyéni bajnokság következő fordulóját pedig április közepén tartják meg.

A női dobogósok (a szerző felvétele)

A női dobogósok (a szerző felvétele)

Az eredményeket illetően Csókán a férfiak mezőnyében az első helyezést Miroslav Ašćerić, az újvidéki Podrum játékosa szerezte meg 28 ponttal, a második Uroš Janković, az užicei Pikadere versenyzője lett 21 pontot dobva, a harmadik helyezést pedig Aco Babić, az úgyszintén újvidéki Black Code versenyzője érdemelte ki. A nők mezőnyében 28 pontot dobva a legjobb versenyző Đurđina Miščević, az apatini Junaković játékosa lett, míg a második helyezést az ugyanennek a klubnak a színeiben játszó Csetvei Katalin érte el 21 ponttal, a harmadik pedig az újvidéki Aleksandra Mandić, a Black Code versenyzője lett.