2024. április 23., kedd

Megemlékezések Gomboson, Nemesmiliticsen és Zomborban

Nemzeti ünnepünk alkalmából Zomborban kedden a Magyar Polgári Kaszinóban tartottak megemlékezést. Schweidel József aradi vértanú mellszobránál dr. Karcher Erzsébet, a Kaszinó elnöke mondott ünnepi köszöntőt. Simon Ervin, a szabadkai Magyar Főkonzulátus konzulja felolvasta Orbán Viktor magyar miniszterelnök üzenetét. Ezt követően ft. Drobina Gábor zombori káplán orgonajátéka kíséretében a Schweidel-szobornál elhelyezték az emlékezés virágait. Magyarország kormánya nevében koszorúzott Simon Ervin, a szabadkai Főkonzulátus konzulja, Baja város koszorúját Preininger Rozália tanácsnok asszony helyezte el, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Turkál Marianna koszorúzott, a Vajdasági Magyar Szövetség képviseletében Kanizsai Tamás helyezett el koszorút, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége nevében Galac Ódri Beáta és Budai István koszorúzott, a Dunatáj Egyesülés koszorúját Gellér Eszter helyezte el, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség képviseletében L. Móger Tímea helyezte el az emlékezés virágait, Doroszlóról Lovag Konc Ferenc és Vitéz Holló Antal koszorúzott, a Magyar Polgári Kaszinó nevében dr. Karcher Erzsébet és Rezicska Károly helyezett el koszorút a vértanú szobránál. Az ünnepi program részeként a Kaszinó nagytermében bemutatták a Szabadságharc című előadást, Kálló Béla színművész és Tóth Péter Lóránt versvándor közreműködésével.

Gomboson, a temető nagykeresztjénél emlékeztek meg 1848/49 történéseiről. Az alkalmi műsorban közreműködtek a József Attila Általános Iskola és az Arany János Magyar Művelődési Egyesület fiataljai. Az eseményt a gombosi Önkéntes Tűzoltó Testület tagjainak jelenléte tette ünnepélyesebbé. Az emlékezés virágait elhelyezte a Vajdasági Magyar Szövetség képviseletében Uzelac Katica és Péter István, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Turkál Marianna, a gombosi Magyar Művelődési Egyesület, az Önkéntes Tűzoltók és a Tamaskó József Méhészegyesület képviseletében Stepanović Julianna, Kovács Terzity Melinda, Molnár Tihamér koszorúzott. Az emlékezés virágainak elhelyezését követően ft. Verebélyi Árpád címzetes prépost, helyi esperes plébános megszentelte a nagykeresztet.

Nemesmiliticsen a ft. Egedi Antal által szolgáltatott szentmise után tartottak koszorúzási ünnepséget Pál Antal (Tóni) szabadságharcos sírjánál. A kegyelet virágait a Vajdasági Magyar Szövetség képviseletében Pribilla Attila és Stefkó István helyezte el a síron. A település koszorúját pedig Purda Vivien helyezte el a nemesmiliticsi szabadságharcos síremlékénél.