2024. április 25., csütörtök

Egy vérből valók vagyunk…

Nagykikindán is megemlékeztek az 1848/1849-es forradalomról és szabadságharcról

Egy vérből valók vagyunk... Csendült fel a közismert dal Fazekas Vivien előadásában az Egység Művelődési Egyesület Kossuth-termében, az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc emlékére megtartott alkalmi ünnepségen és koszorúzáson.

A táblát még 2002-ben helyezték el Kossuth Lajos születésének 200. évfordulójára. Előtte állva Tóth Zoltán köztársasági képviselőjelölt osztotta meg ünnepi gondolatait.

– A szabadságot nem osztogatták, nem adták ingyen, azt az alkotni képes, a közös célokért tenni tudó és tenni akaró egyének összefogása teremtette meg. A forradalmárok jól tudták, erejük megsokszorozódik, nagy dolgokra képesek, ha összefognak. Bebizonyították, hogy bár „egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen”. Így vált 1848 óta a nemzet összetartásának tudata a leggazdagabb erkölcsi, szellemi és érzelmi erőforrásunkká, nekünk magyaroknak az anyaország határain belül és kívül is – zárta gondolatait Tóth Zoltán.

Az ünnepi beszédet és alkalmi műsort követően, melyben a József Attila Színtársulat és az Őszirózsa asszonykórus vett részt, elhelyezték az emlékezés virágait: Tóth Zoltán köztársasági képviselőjelölt a VMSZ szajáni szervezete nevében, Bacsik Lőrinc Natália az MNT nevében, Talpai Sándor a VMSZ nagykikindai községi szervezete nevében, Komarek Magdolna a VMSZ nagykikindai helyi szervezet nevében, Tóth Ramóna pedig az Egység ME nevében.