2024. április 20., szombat
VÁLASZTÁSOK 2022

Vállaljuk a múltat, a jövőt választjuk!

Hétfőn este ünnepi műsorral emlékeztek az újvidékiek magyar forradalom és szabadságharcra

A Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéki Városi Szervezete március 15-e alkalmából ünnepi műsorral kedveskedett a helybelieknek az Újvidéki Színházban. Az alkalmi eseményt Jenován Flórián zongorakíséretével Pásztor Zsófia és Vastag Krisztina nyitotta meg, akik a közönséggel együtt elénekelték a Himnuszt. Az egybegyűlteket ezután Vicsek Annamária képviselőjelölt, a VMSZ Újvidéki Városi Szervezetének elnöke köszöntötte.

– Március 15. kapcsán sok kulcsszó juthat eszünkbe. Gondolhatunk a kokárdára, mely a nemzeti ünnepünk szimbólumává vált. Elmerenghetünk a Nemzeti dal sorain – a vers, amelynek szavalata a szabadságharc kezdetét jelentette, Petőfi leghíresebb és leghazafiasabb költeményévé vált az események során. Említhetnénk még a márciusi ifjakat, a Pilvax kávézót, a Landerer nyomdát, amelyek mind-mind jelentősek az akkori események vonatkozásában. És ha azt mondom, 12 pont, mindenki tudja pontosan, hogy 1848-ban a 12 pontba szedett követelések megfogalmazásával és a Nemzeti dal elszavalásával kezdődtek az események – kezdte ünnepi beszédét Vicsek Annamária, aki kifejtette, hogy minden nemzedéknek mást jelent az 1848-as szabadságharc.

Vicsek Annamária (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Vicsek Annamária (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

– Mindannyiunknak mást-mást jelent a 12 pont és más a Szabadságharc üzenete. Abban azonban egyetérthetünk, hogy az 1848-as nemzedék 174 évvel ezelőtt bátor volt, és úgy állt ki a nemzetéért, hogy szabadságot kiáltott, utcára vonult, pontokba fogalmazta céljait, tárgyalni kezdett a hatalmasokkal, nemzeti kormányt alakított, és hozzáfogott az ország teljes gazdasági- és társadalmi-politikai rendszerének átszervezéséhez. Ma nem ez a feladatunk. Nem kell az utcára vonulni, hiszen a vajdasági magyarok politikai képviselői ott ülnek azoknál az asztaloknál, ahol a döntéseket hozzák. Az országot nem átszervezni kell, hanem a már megkezdett gazdasági- és társadalmi politikai rendszerét erősíteni, finomítani. A mi nemzedékünknek, az újvidéki magyaroknak, másfajta nehézségekkel kell szembenézni, mint elődjeinknek. A mi március tizenötödikénken, a szabadságért nem idegen erőkkel kell megküzdenünk. Nekünk ma az elvándorlással, a széthúzással és a közömbösséggel kell megküzdenünk! Ez a mi közös ellenségünk. A segítségünk, a reményünk pedig a szülőföldön maradás, az összefogás és a tenni akarás – hangsúlyozta a képviselőjelölt, aki a továbbiakban ismertette a VMSZ választási programját, amely a vajdasági magyar közösség és az egész ország fejlődése érdekeit is szolgálja.

– A Vajdasági Magyar Szövetség jelenleg folyó kampánya 12 +1 pontba foglalta a programot. A 12 pont között természetesen benne van a kisebbségvédelem, az oktatás, a művelődés, a hivatalos nyelvhasználat, a részarányos foglalkoztatás, amelyekkel a VMSZ több mint két és fél évtizede tevékenykedik. Az utóbbi években már túlléptük ezt a kisebbségi szerepvállalást, és a jövőben már ezekre, mint erős bástyára építjük a gazdasági megerősítést, sport és ifjúságpolitikánkat, a családpolitikánkat és a szociális megsegítést is – emelte ki Vicsek Annamária, aki záró gondolatként a párt programjának utolsó bekezdéséből idézett.

„A programunk közösségi és nemzeti céljaink megvalósításának alapja. Ez nem öncél, hanem a VMSZ közösségi felelősségvállalásának eszköze. Vállaltuk a múltat, választottuk a jövőt. Továbbra is vállaljuk a vajdasági magyar nemzeti közösség érdekképviseletét. Kitartással vállaljuk magyarságunkat. Célunk a polgári jólétünk elősegítése is. Politikai cselekvésünkben arra törekszünk, hogy erős szervezettel, bátor emberekkel, képzett politikusokkal, erkölcsi értelemben vett tiszta személyekkel, eredményes közéleti szerepvállalással bizonyítsuk: tevékenységünk középpontjában a vajdasági magyarság áll, az a közösség, amely a választásokon bizalmával ajándékozott meg bennünket. Ezt a bizalmat a Vajdasági Magyar Szövetség, és benne mi mindannyian, áldozatkész, felelősségteljes szolgálattal viszonozzuk."

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Az est folytatásában megismerkedhettünk a VMSZ köztársasági képviselő-jelöltjeivel, Ökrész Rozáliával, Vicsek Annamáriával, Szentmártoni Renátával, Madarász Áronnal, Bancsi Ferenccel, Nemes Attilával, Muzsika-Tót Tímeával, Kasza Csongorral, Kabók Rolanddal, Csévári Ágnessel, Kocsi Ottiliával, Farkas Adriánnal és Snejder-Sára Ildikóval.

Ezt követően a közönség megnézhette a Szabadságharc – Arany és Petőfi barátságának két éve című előadást, az est során fellépett Tóth Péter Lóránt versmondó és Kálló Béla színész. A színpadi játék főszereplői Arany és Petőfi, akik a szabadságharc két évében mélyítették el barátságukat. Az előadás a szabadságharc eseményeit, történelmi hőseit, a helyszíneket – Arany és Petőfi kapcsolatán keresztül, az ő szemükkel figyelve, a kor szellemiségét megidézve, költészetükön és életükön átszűrve követte és jelenítette meg a közönség előtt.

Részlet a Szabadságharc – Arany és Petőfi barátságának két éve című színdarabból (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Részlet a Szabadságharc – Arany és Petőfi barátságának két éve című színdarabból (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A rendezvényen részt vett Ökrész Rozália köztársasági képviselő, lapunk igazgatónője, Vickó Ferenc egészségügyi államtitkár, Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi titkár, Mackó Zsuzsanna tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi altitkár, Stojišić Milosavljević Anasztázia tartományi felsőoktatási segédtitkár, Kremenovics Ökrész Viktor, a Tartományi Pénzügyi Titkárság segédtitkára, Bájity Borisz, a vajdasági képviselőház főtitkár-helyettese és Erdődi Edvina, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, valamint lapunk igazgatóhelyettese.