2024. április 19., péntek

A német nyelv népszerűsítéséért

Általános iskolásoknak szerveztek versenyt Szabadkán, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban

Első alkalommal szervezett német nyelvi versenyt a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium az általános iskolák felső tagozatos diákjai számára. Az 5-6. osztályos tanulóknak olvasási, a 7-8. osztályos diákoknak pedig tollbamondási versenyt rendeztek. A döntőre tegnap került sor a gimnáziumban.

– A német nyelv ma nagyon sok vajdasági iskolában nincs jelen idegen nyelvként. Tulajdonképpen kezd egy kicsit háttérbe szorulni. Ebből kifolyólag arra gondoltunk, hogy szervezni kellene egy német nyelvi versenyt a gimnáziumban. A megmérettetéssel valójában szerettük volna a német nyelv szakos tanárokat is összehozni, megismertetni egymással. Tehát amíg a verseny folyt, addig az intézményünk két munkatársa kimondottan az általános iskolákból érkező német szakos tanárokkal foglalkozott. Számunkra a kapcsolatok erősítése is fontos szempont – emelte ki Nagy Tibor, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium igazgatója.

– A német nyelvnek igenis van létjogosultsága – hangsúlyozta.

A verseny megrendezésekor nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy segítse a tanulókat, hogy szorgalmukat és tehetségüket az iskolán kívül is kamatoztathassák. Ilyen iskolán kívüli tudásfelmérésre szerették volna ösztönözni a kis növendékeket, egy versenyhelyzetet teremteni, hiszen ez is tanulásra buzdíthatja őket. A gimnázium felhívására 8 általános iskolából összesen 27 tanuló jelentkezett szerte Vajdaságból, ebből 16 tanuló az 5. és 6. osztályból, és 11 diák a 7. és 8. osztályból. Voltak intézmények, ahol külön iskolai versenyt is kellett rendezni a nagyszámú jelentkező miatt.

A felolvasóverseny nem volt egy egyszerű feladat a diákok számára. A gyerekeknek meg kellett érteni a szöveg jelentését, átadni az üzenetét, hangulatát és mindeközben odafigyelni a ritmusra, a hangsúlyra. A felolvasóverseny két fordulóból állt. A diákok előzetesen megkaptak három előre kiküldött szöveget, melyet otthon gyakorolhattak a felkészítő tanáraikkal. A megmérettetésen először a fent említett szövegek közül kaptak egyet, amit fel kellett olvasniuk, majd a második fordulóban már csak a 6 legjobb tanuló vehetett részt, ahol egy ismeretlen szöveget tártak eléjük, melyre tíz perces felkészülési idejük volt.

A 7. és 8. osztályos diákok számára már egy kicsit nehezebb feladatot találtak ki a szervezők, méghozzá a tollbamondást. Itt ellenőrizték a szövegértésüket és a helyesírásukat is.

Az ajándékok elkészítésében a gimnázium és a Maria Theresiopolis egyesület is részt vett. Azonban minden résztvevő kapott egy részvételi diplomát, emellett apró ajándékokat is, értelemszerűen a díjazottak e mellett még külön nyereményben is részesültek.

Az olvasási verseny első díjasa Magyarka Alex, a szabadkai Kizur István Általános Iskolából. Második helyezett Vanger Gréta, a szabadkai Október 10. Általános Iskolából. A harmadik díjas pedig Dékány Dávid lett, a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolából.
A tollbamondó verseny első díját Márton Lilla érdemelte ki, a Széchenyi István Általános Iskolából. Második helyezett lett Petrovity Szabina, a bácskossuthfalvi id. Kovács Gyula Általános Iskolából, a harmadik díjat pedig Ric Karolina nyerte, az Október 10. Általános Iskolából.

Az igazgató elmondta, hogy a jövőben tervben van a verseny bővítése is.