2024. április 19., péntek

Az európai légi közlekedés élvonalában

A tudás átadása legalább olyan fontos, mint a befektetések, értékelte a kormányfő Versecen

Szerbia egy olyan Európa felé igyekszik, amely az együttműködésnek, a fejlődésnek és a békének az Európája, jelentette ki Versecen a Légiforgalmi Akadémián tett látogatása alkalmával tegnap Ana Brnabić kormányfő. A pilótakiképző központ, az oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztési minisztérium, valamint a francia székhelyű európai repülőgépgyár, az Airbus illetékesei aláírták az együttműködési szándéknyilatkozatot. A kormányfő elmondása szerint az efféle projektumok visszaigazolják azt, hogy mennyire jó európainak lenni, s bizonyítják azt is, hogy a tudás átadása legalább olyan fontos, mint a beruházások vonzása. Úgy fogalmazott, amikor a múlt század hatvanas éveiben az amerikai Boeing bejelentette a 747-es Jumbo Jet gép gyártásának leállítását, az európaiak előtt világossá vált, hogy pótolni kellene valahogy a keletkezett hiányt, arra viszont egyedül nem volt képes sem a francia, sem a német, sem pedig a brit ipar, hogy megteremtse egy hasonló gyártási vonalnak az előfeltételeit. Ez a három ország azonban, egy közös európai gyár létrehozásával, az Airbus megalapításával, mégis át tudta hidalni a kialakult problémát. Az Airbus bizonyította, hogy az összefogásban hatalmas lehetőség rejlik, s az évtizedek során az európai egység jelképe maradt.

– Kivételes örömben lehet részünk, hiszen a verseci akadémia folytatja az együttműködést az európai nagyvállalatokkal a szerződés aláírásának köszönhetően, ráadásul a legnagyobbak legnagyobbika, az Airbus csatlakozik most ehhez a projektumhoz, s vesz részt majd a hazai duális oktatási rendszerben – fogalmazott Brnabić.

A kooperációnak köszönhetően ez a kiképzőközpont Európa három legnagyobb ilyenfajta akadémiája közé sorakozik majd fel, hazai és külföldi vállalatok számára is folytat képzést, s a középiskolai és felsőoktatási duális rendszerben is részt vesz. Versec mellett Belgrádban is zajlik majd a képzés. Elégedetten nyilatkozott arról, hogy a fejlesztések a tervezett ütemben haladnak, az akadémia új épülettel bővült a mögöttünk álló évek során. Az a cél, hogy Szerbia ne csak európai szinten legyen jelen a pilóták és műszaki személyzet képzésének élvonalában, hanem világszinten is elérje ugyanezt.

Az Airbus célja növelni a szerbiai ipar versenyképességét az ország határain belül és azokon túl is, jelentette ki Versecen Cesar Sanchez Lopez, az Airbus dél-európai és izraeli üzleti kérdésekkel foglalkozó alelnöke. Az elmúlt években elmondása szerint egyértelművé vált, hogy a szerbiai légiforgalmi ágazat egyre fejlettebb és meghatározóbb. Az együttműködés lehetővé fogja tenni, hogy kiváló pilótákat, repülőgép-szerelőket képezzenek ki Szerbiában hazai és külföldi káderszükségletek kielégítésére, a civil és katonai repüléságazat számára is. Az aláírt együttműködési nyilatkozat új dimenziót nyit az akadémia és az Airbus kapcsolataiban, de Lopez arra is emlékeztetett, hogy az Airbus már évek óta jelen van Szerbiában, hiszen a belügyi és a védelmi minisztériummal is közösen dolgozik bizonyos projektumokon, elsősorban a helikopteres bevetések témakörében.