2024. április 25., csütörtök
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Tudományos kutatási projektek támogatása

A tartományi kormány 12 millió dinárral támogatja a vajdasági és a boszniai Szerb Köztársaság tudományos kutatószervezeteinek közös projektjeit, amelyek javítják az akadémiai és intézményi együttműködést. A programon belül az idén 12 projektet támogattak. A szerződéseket tegnap Banja Lukán adták át a tudományos intézmények képviselőinek.

Srđan Rajčević, a boszniai Szerb Köztársaság tudományos, technológiai fejlesztési, felsőoktatási és információs minisztere elmondta, hogy ezek az orvosi, műszaki és társadalomtudományos területeket érintő projektek. Hozzátette, hogy a két ország immár harmadik éve működik együtt a tudományos kutatásokban.

Dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár kiemelte, a közös projektek többek között a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével, a nők rosszindulatú daganatos betegségeinek kezelésével, a megújuló energiaforrásokkal, az információs és kommunikációs technológiákkal, a robotikával, a szerb nyelvvel és történelemmel foglalkoznak.

– A politika, amelyet 2005 óta folytatunk, nemcsak a kölcsönös diplomák elismerését jelenti, hanem az oktatás minőségét is harmonizálja. Kölcsönös mobilitást szeretnénk létrehozni Banja Luka, Kelet-Szarajevó és Újvidék között. Azért vagyunk itt, hogy bátorítsuk egymást, partnerek legyünk a tudományos és kutatási tevékenységekben, és átadjuk a tapasztalatokat – tette hozzá a titkár.

Jasmina Grković Mejdžor, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia Újvidéki Tagozatának alelnöke szerint ezek a projektek magukban foglalják az ismeretek, tapasztalatok és ötletek cseréjét, ami elmélyíti az együttműködést és erősíti a kulturális kapcsolatokat.

A pályázat eredményhirdetésén részt vett dr. Dejan Madić, az Újvidéki Egyetem rektora, dr. Radoslav Gajanin, a Banja Luka-i Egyetem rektora, valamint a két egyetem dékánja, professzorai és hallgatói.