2024. április 19., péntek

Az energiahatékonyságra fókuszálnak

Hamarosan lehet pályázni Magyarkanizsa községben is

Hétfőn délelőtt sajtótájékoztatón számoltak be Magyarkanizsán arról a hírről, hogy az önkormányzatok és az állam segítségével 50 százalékos támogatásban részesülhetnek majd azok, akik nyertesei lesznek az energiahatékonysági pályázatnak. Magyarkanizsa mellett Szabadka, Topolya, Zenta, Óbecse, Törökkanizsa, Csóka, Kishegyes polgármesterei, képviselői voltak jelen a sajtótájékoztatón, hiszen ezen községek szintén nyertesei az energiahatékonyság növelését célzó pályázatnak, amely majd nagyjából másfél-két hónap múlva lesz esedékes, de a szerződést már aláírták, így ezen önkormányzatok polgárai biztosan jogosultak lesznek a pályázásra. Összefoglalót Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere mondott:

– A szerbiai Bányászati és Energetikai Minisztérium Energiahatékonyságot Ösztönző és Támogató Igazgatóságánál meghirdetett pályázaton való sikeres pályázást követően Magyarkanizsa önkormányzata 5 millió dinárt kapott lakóépületek, családi házak és lakások energiahatékonysági programjának társfinanszírozására, amelyet a minisztérium a helyi önkormányzatokkal közösen valósít meg. Az önkormányzati költségvetésből ugyanennyi pénzt különítettünk el erre a célra, így Magyarkanizsán és a falvainkban idén összesen 10 millió dinárt fordítunk az energiahatékonyság növelésére – mutatott rá Fejsztámer, és elmondta, hogy nagyjából másfél-két hónap múlva lehet majd pályázni, de addig még értesítik a közvéleményt.

Önkormányzati és állami támogatással, illetve a polgárok által beruházott összeggel létrejöhet egy energiahatékonysági projekt, melynek értelmében ajtókat, ablakokat lehet majd cserélni, ugyanakkor hőszigetelésre és kazánvásárlásra is pályázhatnak majd a fent felsorolt községek lakosai. Első lépésként az erről szóló szerződést múlt pénteken írták alá. A vissza nem térítendő 50 százalékos támogatásról a közeljövőben a részleteket is közlik.