2024. április 19., péntek
VÁLASZTÁSOK 2022

Új tavaszok napja

Megemlékezést tartottak Magyarkanizsán

Magyarkanizsán az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról való megemlékezés a helyi Nagytemetőben vette kezdetét, ahol közreműködött a magyarkanizsai Cifraszűr vegyes kórus és a Tisza Néptáncegyesület két tagja, valamint Perpauer Dániel versmondó. Történelmi visszatekintést Kávai Szabolcs történésztől hallhattak a résztvevők.

– Két tanulságot szeretnék kiemelni a forradalommal és a szabadságharccal kapcsolatban, az egyik a nemzeti összefogás, mert korábban is bebizonyítottuk, hogy a magyar össze tud fogni, össze tud tartani, ha rendkívüli történelmi pillanatok vannak. A másik tanulság már nem ilyen pozitív: a nagyhatalmak, mint manapság is, a kis közép-európai nemzeteket igyekeznek és igyekeztek akkor is egymással összeveszíteni – hívta fel rá a figyelmet a történész, majd a jelenlevők elhelyezték az emlékezés virágait.

Az ünnepi műsor kiállításmegnyitóval folytatódott a Dobó Tihamér Képtárban, ahol Szivárgás címmel nyílt meg a horgosi Sárkány Tamás és Sárkány Balázs közös kiállítása. A tárlatot Sagmeister Laura képzőművész nyitotta meg.

– Igazi vizuális élményben lehet részünk, ha megtekintjük Sárkány Tamás festményeit, installációit, melyek sajátos képzőművészeti nyelvezeten keresztül jelennek meg. A kiállítás fontos eleme a létra, mely az ég és a föld összekötője vagy akár akadálya is lehet. A képtár emeleti részére érve egy mitológiai elemekkel átitatott ősi világba lépünk, ahol Sárkány Balázs szobrain és festményein a kígyó motívuma a folyamatos egy irányba haladást, a mozgást, a fejlődést szimbolizálja – fogalmazott Sagmeister Laura.

Ezt követően ünnepi műsorra került sor a Művészetek Házában, ahol a horgosi Pro Urbe díjas Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület alkalmi zenés-táncos műsorát tekinthették meg. Fellépett továbbá a csókai Rákóczi férfikórus és Rókus Zoltán színművész. A műsoron Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere mondott ünnepi beszédet.