2024. március 29., péntek
KÚLA

Egységesen

A kúlai Szent György katolikus templomban vasárnap szentmisével kezdődött az 1848–49-es megemlékezés, amelyet msgr. Miocs József, a szabadkai Paulinum rektora és Juhász György esperesplébános celebrált. A mise után a jelenlévők először a katolikus temetőbe mentek, ahol az 1848-as emlékoszlopnál alkalmi műsor keretében emlékeztek a szabadságharc áldozataira.

Turza Szabolcs, a VMSZ Ifjúsági Fórum helyi elnöke ünnepi beszédében kiemelte, elődeink érdekeik, akaratuk és szabadságjogaik érvényesítése érdekében harcba mertek szállni.

− Ahogy elődeink, mi is mind a mai napig harcolunk a fennmaradásunkért, törekszünk egységesen fellépni nemzetünk és testvéreink érdekeiért. Egységesen, nem darabokra szétszakadva. Ez főképp a határon túli magyarokra vonatkozik, akik nap mint nap tapasztalhatják ennek a harcnak a jelentőségét és velejáróit, leginkább a szórványban élők, köztük mi is. Érezzük a saját bőrünkön milyen az, amikor csak egy kicsit, de mások vagyunk, és ha kultúránk és hagyományaink eltérnek a többségi nemzetétől. Ennek ellenére törekszünk arra, hogy ilyen közegben is (amely nem mindig szokott barátságos és befogadó lenni) fennmaradjunk – fogalmazott Turza Szabolcs.

Az alkalmi műsort követően Valka Károly a VMSZ körzeti elnöke, Kozma Lívia az MNT nyelvhasználati bizottságának tagja és Goga Zsolt, a Népkör MMK elnöke elhelyezték az emlékezés virágait a szabadságharcban elhunyt kúlai Sorok Sándor, Fogdt József, Zdráhal János és a többi ismeretlen vértanú emlékoszlopánál.