2024. április 24., szerda
VÁLASZTÁSOK 2022

Összetartással megmaradásunkért

Az 1848-as hősökre emlékeztek vasárnap Topolyán

A Vajdasági Magyar Szövetség Topolyai Községi Szervezete és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt Topolya–Kishegyes Körzeti Szervezete koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott Topolyán a Nyugati temetőben, a Hősök sírjánál vasárnap, az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából.

„Március 15-e nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki – mondta Fremond Árpád, a VMSZ községi szervezetének az elnöke. – Össze kell, hogy tartsunk, össze kell fognunk, függetlenül attól, hogy vannak különböző véleményeink is, de egy irányba kell mennünk. Mi, határon túliak, kisebbségben élők ezt hatványozottan érezzük. Bízom abban, hogy április harmadikán is mindenki megtesz mindent annak érdekében, hogy a választások alkalmával Budapesten és Belgrádban is, itt, Szerbiában a magyar közösség függetlenül és önállóan tudjon dönteni az elkövetkező időszakban, és megfelelő súlya legyen, és Budapesten is megmaradjon az önállósága a nemzetnek” – tette hozzá.

A megemlékezés kezdetén a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ tagjai tolmácsolásában elhangzott a magyar Himnusz. Azt követően a Cirkalom táncegyüttes, a Csalóka zenekar, a Fokos zenekar és Hajvert Ákos versmondó közreműködésével adták elő a Petőfi-emlékév jegyében készült alkalmi műsorukat.

A megemlékezés folytatásában Szatmári Adrián polgármester mondott alkalmi beszédet, aki szintén az összefogás fontosságát hangsúlyozta. „Ugyanúgy, mint 1848 márciusában, most is összetartásra van szükség ahhoz, hogy folytatni tudjuk azt a politikát, amit mi képviselünk, ami nem más, mint a magyar érdekképviselet, valamint a partnerség, az átláthatóság és a következetesség.”

Sípos Piroska a VMDP Topolya–Kishegyes Körzeti Szervezete nevében az Európát fenyegető veszélyről és az aktuális magyar kormány sikeres nemzetpolitikájáról beszélt.

A szép számban megjelentek ft. Szakály József plébánossal együtt imádkoztak ezt követően, majd a koszorúzás vette kezdetét.
Magyarország Kormánya nevében Benyovszky Anna, a Szabadkai Magyar Főkonzulátus konzulja, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Hajnal Jenő és Kisimre Szerda Anna helyezte el az emlékezés virágait. A VMSZ nevében Fremond Árpád alelnök koszorúzott. A VMSZ és a VMDP koszorúját Sípos Hajnalka, a VMSZ községi szervezetének alelnöke és Bicskei Tibor, a VMDP körzeti szervezetének elnöke helyezte el. A VMSZ Topolyai Helyi Szervezete nevében Boros Karolina és Tomik Nimród koszorúzott, a topolyai önkormányzat koszorúját Szatmári Adrián polgármester és Kislinder Gábor polgármester-helyettes, a topolyai helyi közösség képviseletében Szatmári Mihály, a VMSZ Községi Női, Nyugdíjas- és Ifjúsági Fórumának nevében Frindik Rózsika, Márkus Zoltán és Kovács Viktor helyezte el a kegyelet virágait. A VMDP koszorúját Sípos Piroska és Sipos Ferenc helyezte el. A Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat koszorúját Curnovity Erzsébet és Délity Laura helyezték el. A Vox Humana Emberbaráti Szervezet nevében Toldi Gizella és Pastyik Béla, a Vitézi Rend nevében Kocsis Antal, Mamuzsity Mihály, valamint Kókity Attila koszorúzott.