2024. április 25., csütörtök

Guterres: Meg kell őrizni az atomlétesítmények biztonságát

Meg kell őrizni az atomlétesítmények biztonságát – hangsúlyozta hétfőn, az ukrajnai háború kapcsán António Guterres ENSZ-főtitkár, lehetségesnek nevezve egy esetleges atomháború perspektíváját is.

A világszervezet székhelyén újságíróknak nyilatkozva a főtitkár „hátborzongató fejleménynek" nevezte az orosz nukleáris erők készültségi szintjének emelését. Emiatt szerinte „a nukleáris konfliktus lehetősége - amely korábban elképzelhetetlen volt – visszatért a lehetőségek világába".

Guterres az orosz hadsereget okolta a legtöbb polgári áldozat halála és az elpusztított polgári létesítmények nagy része miatt. De kijelentette, hogy továbbra is ellenzi az Ukrajna fölötti repülési tilalmi övezet létrehozásét, amely növelné a NATO-erők és Oroszország közötti nyílt konfrontáció kockázatát.

Az ENSZ-főtitkár sajnálatát fejezte ki a donyecki incidensről szóló sajtóértesülések kapcsán. „Álláspontunk igen világos: a polgári személyek és polgári infrastruktúra elleni bármilyen támadás sajnálatot vált ki" – szögezte le.

António Guterres figyelmeztetett arra, hogy az ukrajnai háború következtében „éhínségorkán" alakulhat ki számos országban.

„Ukrajna lángokban áll", és „az országot éppen most tizedelik meg a világ szeme láttára" – fogalmazott. Majd hozzátette: „minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy elkerüljük az éhínségorkánt és a világélelmezés összeomlását" – mondta.