2024. április 25., csütörtök

Megnyílt a humanitárius folyosó Mariupolban

Az orosz erők beszüntették a Donyeck megyei Mariupolból kifelé vezető humanitárius folyosó blokádját, így az ott lakók elhagyhatják az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárost Bergyanszk-Zaporizzsja irányába – erősítette meg az UNIAN ukrán hírügynökség szerint Petro Andrjuscsenko, a település polgármestere

Később a városvezetés azt közölte, hogy már több mint 160, magántulajdonban lévő személyautó el is hagyta Mariupolt és már Bergyanszk felé tart. Több mint 50 autó pedig már Bergyanszkba is ért, és folytatja útját Zaporizzsja felé, ahol elsősegélynyújtással és szállással várják a menekülteket. A polgármester ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy Mariupol vezetése továbbra sem tudja szavatolni az útvonal biztonságát.

Az UNIAN emlékeztetett arra, hogy Mariupol az elmúlt napokban teljesen el volt zárva, sem a menekülők nem tudták elhagyni a várost, sem segélyszállítmányok nem érkezhettek oda. Az egyik, Mariupolba tartó segélykonvoj például vasárnap kénytelen volt visszafordulni Bergyanszkba. Hétfő reggel az ukrán rendőrség közölte, hogy útnak indult egy konvoj segélyszállítmánnyal, és evakuációs buszok indultak el a városba.

Utóbb Irina Verescsuk, az ukrán megfogalmazás szerint „ideiglenesen megszállt területek" reintegrációjáért felelős miniszter az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint elégedetlenségének adott hangot. Szerinte ugyanis az orosz erők „csak mutatóban" engedtek ki a stratégiai fontosságú kikötővárosból 160 személyautót, azt a látszatot keltve, mintha teljesen megnyitották volna az evakuációs folyosót.

Közölte, hogy ez mindössze 600-700 embernek adott lehetőséget az elmenekülésre, miközben 300 ezren laknak a városban. „Követeljük, hogy a lakosok konvojban hagyhassák el Mariupolt úgy, ahogy azt az északkelet-ukrajnai Szumi, illetve a Kijev környéki települések lakói megtehették" – hangsúlyozta a tárcavezető.

A miniszter szavai szerint már két napja Bergyanszkban rostokol egy több teherautóból álló humanitárius segélykonvoj és 24 evakuációs busz, amelyek azóta sem tudnak bejutni Mariupolba. „Nem engedik át a buszokat és semmilyen humanitárius szállítmányt. Oroszország ismét cinikusan hazudik a folyosó megnyitásáról" – állította a politikus.