2024. április 23., kedd

Fontos a gazdaságok erősítése

Lakossági fórumot tartottak Törökbecsén

Fontos a szülőföldön maradás és a családi gazdaságok erősítése, amihez a mezőgazdasági minisztérium és a tartományi mezőgazdasági titkárság pályázatai is jelentősen hozzájárulnak – hangzott el azon a lakossági fórumon, amelyet pénteken este tartottak meg a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában.

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a Vajdasági Magyar Szövetség által megszervezett rendezvényen Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, a VMSZ elnökségi tagja elmondta, hogy a mezőgazdasági minisztérium 2022. évi költségvetése 62 milliárd dinárt tesz ki.

– A költségvetésnek talán négy fontos eleme van. Az első a direkt kifizetések. Itt meg tudtunk őrizni minden olyan kategóriát, összeget, amely fontos a gazdáknak. Ide tartozik a jószágok utáni támogatás, a tejprémium, amit fel is emeltünk a tavalyi évben, megemeltük a területalapú támogatást 4000 dinárról 8000 dinárra. A második eleme a költségvetésnek a vidékfejlesztésre szánt vissza nem térítendő támogatások. Ide tartoznak azok az ötven százalékos vissza nem térítendő támogatások, amelyekre az állattenyésztők és a növénytermesztők is nagy számmal pályáznak, illetve ide tartoznak még a Világbankkal tavaly beindított pályázási lehetőségek is. Ez a pályázat idén már lezárult. A harmadik eleme a költségvetésnek az IPARD program, ez a pályázat jelenleg is nyitva áll új traktorok vásárlására. A negyedik elem pedig a hiteleknek a kamattámogatása. Tekintettel arra, hogy milyen az idei év és milyen ármozgások vannak, ami az újratermelési eszközöket illeti, felértékelődtek ezek a kamattámogatott hitelek – nyilatkozta Juhász Attila.

Dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese elmondta, hogy idén a mezőgazdasági termelők részére a tartományi mezőgazdasági titkárságnál 1,3 milliárd dináros összegben több mint tíz pályázatot írtak ki.

– Nagyon fontos, hogy lépést tartsunk a világgal, szabadpiacon vagyunk és a különböző termelőeszközökbe, feldolgozóeszközökbe és a modern technológiába be kell fektetni, mert csak így lehet költséghatékony termelést végezni. A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap a kereskedelmi bankokhoz képest sokkal kedvezményesebb, évi egy százalékos kamatlábú kölcsönök érhetők el. Az előző néhány évben tíz kölcsönvonal volt, a 2022-es évben még két kölcsönvonallal többre lesz lehetőség. Az egyik a földvásárlás, ami teljesen új, öt hektárig lehet pályázni kedvezményes kölcsönre, a maximálisan felvehető összeg 40.000 euró. A másik új típusú kölcsön reproanyagok vásárlására írjuk majd ki, itt műtrágya-, vegyszerek- és vetőmag vásárlásra lehet majd kölcsönt igényelni – közölte dr. Molnár Viktor.