2024. április 19., péntek

Közvita a fejlesztési tervről Topolyán

Topolya község 2022-től 2030-ig terjedő időszakra vonatkozó fejlesztési terve tervezetéről tartottak közvitát a képviselő-testület nagytermében. Az érdeklődőket Kislinder Gábor, Topolya község polgármester-helyettese köszöntötte. Elmondta, hogy Szatmári Adrián polgármester is szeretett volna jelen lenni, de éppen az energiahatékonyság növelésére kiírt pályázathoz kapcsolódó szerződés aláírására kellett elutaznia. Mint ismeretes, a Bányászati és Energiaügyi Minisztérium energiahatékonyságot ösztönző és támogató nyilvános felhívásán 151 helyi önkormányzat pályázatát bírálták el pozitívan. Topolya község 6 millió dinárt nyert el a pályázat keretében, és további 6 milliót különített el erre a célra a községi költségvetésben. Hamarosan a Topolya község területén élők is pályázhatnak majd a támogatásra, mellyel lakóépületeik energiahatékonyságát tudják javítani.

A közvitán Predrag Stojanović a terv kidolgozásával megbízott testület képviseletében ismertette a részleteket. Elmondta, hogy Topolya község következő időszakának fejlesztési koncepciója a polgárok életminőségének javítása, a közinfrastruktúra beruházásokkal történő javítása, fejlesztése, a környezet javítása és a gazdaság fejlesztése céljait szem előtt tartva készült el. A terv a fenntartható fejlődés pilléreit képező fejlesztési irányokban, a kiemelt célok megvalósítására határoz meg intézkedéseket. Elmondta, hogy Topolya község önkormányzata 2021 májusában kezdte meg a 2022–2030 közötti időszakra vonatkozó fejlesztési terv kidolgozását a Szerb Köztársaság tervezési rendszeréről szóló törvénynek megfelelően. Szaktámogatást Topolya Község Fejlesztési Társulása, a község hosszú távú partnere biztosított a tevékenységekben, míg a VAT a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárságon keresztül, a Topolya község fejlesztési tervének elkészítésére irányuló projekt társfinanszírozásával anyagilag támogatta a dokumentum lebonyolítását és elkészítését. A projekt a 2021. szeptember és 2022. február közötti időszakban valósult meg, és lehetővé tette Topolya község fejlesztési tervének elkészítését.

A polgárok is elmondták észrevételeiket a tervvel kapcsolatban a közvitán. Felhívták a figyelmet bizonyos utcák és városrészek esetében a forgalommal kapcsolatos aggályaikra, valamint a hulladékfelvásárlással foglalkozók időnkénti túl hangos, így zavaró utcai megnyilvánulásaira. Hangot adtak a környezetvédelemmel kapcsolatos észrevételeiknek is.