2024. április 20., szombat

Ludason is elérhető lesz a vezetékes gáz

Az idei évtől több havi részletben is törleszthetik a polgárok a gázhálózatra való csatlakozás összegét

A Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállat szolgáltatásai iránt továbbra is nagy az érdeklődés. Egyre több háztartásban döntenek úgy, hogy a téli hónapokban gázzal fűtik fel otthonukat. A közvállalat vezetősége éppen ezért Szabadka egyre nagyobb területét igyekszik lefedni. A tervek szerint a várhatóan nyáron elkezdendő munkálatokat követően már Ludas jelentős részén is elérhető lesz a vezetékes gáz.
Minderről, és a közvállalatot érintő egyéb kérdésekről Horvát Tímea igazgató nyilatkozott lapunknak.


2022-ben a tervek szerint csaknem 14 kilométerrel bővül a gázhálózat.
– 2021-ben nyolc helyi közösség területén tíz kilométernyi gázvezeték lefektetését irányoztuk elő. Ebből három kilométer kivitelezésére a tavalyi év során nem került sor, és ezek a munkálatok az időjárási körülmények függvényében a közeljövőben kezdődnek meg, várhatóan április elsejétől. Az elmaradt munkálatok három helyi közösséget érintenek. A sétaerdei helyi közösség területén lévő Grabovac utcában 1,4 kilométernyi vezetéket fektetünk le, emellett Radanovácon és Sándorban vannak hátra munkálatok. A 2021-es évben 350 új felhasználó bekötését terveztük, és összesen 386-ot sikerült megvalósítani, ami azt bizonyítja, hogy nagy az érdeklődés a gázhálózatra való csatlakozás iránt. Az idén 500 bekötést terveztünk. Optimistán tekintünk az évre, és a korábbi években megszokott tíz kilométernyi hálózatbővítés helyett ezúttal húsz kilométer tervdokumentációjának elkészítését, illetve csaknem 14 kilométer kivitelezését irányoztuk elő. A bővítés Ludast, Palicsot, valamint a Makkhetes és Újfalu helyi közösséget érinti. Utóbbi helyi közösség esetében elmondható, hogy amennyiben az Anton Suturović utcában sikerül lehelyezni a csöveket, ezen helyi közösség területén a rendezett utcák mindegyikében elérhető lesz a vezetékes gáz. Úgy érezzük, hogy a kültelepüléseken élő polgároknak is ugyanolyan feltételeket kell biztosítani, mint magában a városban, ezért az idén Ludason is elérhetővé tesszük a vezetékes gázt – fogalmazott az igazgató. Horvát Tímea elmondta, hogy Ludason jelenleg nincs gázhálózat, és az idei terveik legnagyobb részét az ezen településen megvalósuló bővítés teszi ki, ugyanis ez 12 kilométert jelent a tervezett 14-ből. A gázvezeték a palicsi kerülőúton át, a ludasi Újsoron, a Kosztolányi Árpád, a Halomi soron, a Ludasi soron húzódik majd. Egy nagy projektről van szó, aminek megvalósításához különböző engedélyek beszerzésére van szükség, többek között azért is, mert egy természetvédelmi szempontból fontos területről van szó. Beszélgetőpartnerünk elmondása szerint nyár végén kezdődhetnek a kivitelezési munkálatok.


Az idén eddig már 140-en adták át csatlakozási kérelmüket, amit az is ösztönöz, hogy az idei évtől a csatlakozás árát részletekben is törleszthetik a polgárok.
– Dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke kezdeményezésére tavaly az év végén megvizsgáltuk annak lehetőségét, hogy hogyan tudnánk a polgárok számára biztosítani a gázhálózatra való csatlakozás költségeinek havi részletekben történő törlesztését. Ehhez megtaláltuk a pénzügyi és jogi feltételeket, és a képviselő-testület elfogadta, így február elseje óta a polgárok élhetnek ezzel a lehetőséggel. A bekötés ára jelenleg 100 566 dinár. Azoknak a jövőbeli fogyasztóknak, akik részletekben szeretnék ezt kifizetni, az első részletben körülbelül 24 000 dinárt kell befizetniük. Ez a legnagyobb részlet, mivel ez tartalmazza az áfát is. Az első részletet követően tizenegy hónapon keresztül hétezer dinárt kell fizetniük a polgároknak. A harmadik törlesztőrészlet befizetése után a közvállalat, illetve az általa megbízott vállalat munkásai elkezdik a bekötéshez szükséges munkálatok kivitelezését. Február elseje óta 98 olyan polgár adta át csatlakozási kérelemét, aki részletekben törlesztené a bekötés összegét, míg 41 kérelem esetében az egy összegben történő kifizetést választották. Mindez azt bizonyítja, hogy ez a kezdeményezés pozitív visszhangra talált a polgárok részéről – mondta Horvát Tímea.
Beszélgetőpartnerünk elmondása szerint modernizálták a Gázművek honlapját is, amin keresztül a fogyasztók betekintést nyerhetnek a számlaegyenlegükbe, és amely a befizetéseket is megkönnyíti.


– Jelenleg több mint 11 000 felhasználónk van, ebből 10 200 magánszemély, vagyis kisfogyasztó, akiknek a fogyasztása éves szinten 100 000 köbméter alatt van, és körülbelül 1300 ipari felhasználónk van. A gáz ára 2017 óta nem változott, egy köbméter ára 33,73 dinár, és ezt a Szerbiai Energetikai Ügynökség határozza meg. Tavaly majdnem 24 millió köbméter gázt szállítottunk a Srbijagas valamint a szabadkai fogyasztók között – fogalmazott a Gázművek igazgatója, aki megerősítette, hogy a fűtési időszak végéig van elegendő gáz, és az ára sem fog emelkedni.