2024. április 20., szombat

Különleges szállodák

Az éttermet nemcsak a gasztronómiai kínálata, hanem a hangulata is meghatározza

A CSILLAGFÉNYES KENYAI BARLANG

Az Ali Barbour's Cave Restaurant-ban sem lesz senkinek klausztrofób érzése, mivel a kenyai éttermet egy nyitott tetejű barlangban rendezték be. A falak körülbelül 10 méteres magasságban nyílnak szét, így esténként vacsora közben látni lehet a csillagpöttyös eget. A hangulatot a berendezés is fokozza, nincsenek például erős fények, csupán néhány lámpa és az asztalokon egy-egy üvegbúrával védett gyertya. Hófehér terítők, néhány jellegzetesen helyi kiegészítő, és ennyi, a többit a nem mindennapi helyszín adja. Az étlapon nemzetközi fogások vannak, de elsősorban mégis a tengeri herkentyűkre szakosodtak. Lehet vegetáriánus fogásokat választani, vagy akár többféle húsételt, desszertnek pedig valamilyen csábító finomságot, például mangó sörbetet. Az asztalfoglalás mindenképpen ajánlott, ahogy arra is megkérik a kedves vendégeket, hogy ne strandpapucsban és bikiniben érkezzenek, hanem lehetőleg kényelmes, de rendezett ruházatban.

VACSORÁZZON EGY VULKÁNBAN!

A Jameos del Agua tökéletesen aknázta ki a környezeti adottságokat. A helyszín a Kanári-szigetek, közelebbről Las Palmas egyik vulkanikus alagútja. Sose hinné az ember, hogy ilyen helyen egyáltalán kirándulni lehet, pedig akik ideálmodták a helyet, stílussal is tették, és megteremtették a nyugalom és a kényelem színterét ott, ahol korábban fortyogó lávafolyam csordogált. A Jameos del Aguát tágas terek jellemzik, itt nem kell azzal az érzéssel viaskodni, hogy mindjárt a fejünkre szakad a plafon. Plusz az akusztikája is remek, így gyakran tartanak koncerteket is. Az asztalok a barlang nyílásának közelében vannak, míg a másik oldalról egy rezzenéstelen víztükrű kis tóban tükröződnek a sötét sziklaalakzatok. Ami a gasztronómiai vonalat illeti, az étteremben elsősorban rákot és halat szolgálnak fel, de van kifejezetten vegán menüjük is. Igaz, már azzal se nagyon lehet mellé lőni, ha a borlapról választunk valamilyen hangulatunkhoz illő bort.

A TÖRVÉNYEN KÍVÜLI LEGENDÁJA

Az angol Marsden Bay is büszkélkedhet egy barlangban lévő étteremmel, sőt, ez a hely még egy kicsit extrémebb is, mint a többi, mivel nem természetes képződményről van szó. A hatalmas lyukat még 1782-ben robbantotta a tengerparti sziklába egy különc házaspár, egész egyszerűen azért, hogy ingyen lakáshoz jussanak. Később sokszor gazdát cserélt az üreg, majd a 19. században egy kis panziót alakítottak ki benne. Mivel az első tulajdonos, „Robbantó" Jack sokszor került összeütközésbe a törvénnyel, rengeteg legenda kering róla és a helyről, még egy kísértethistória is fűződik a nevéhez, mely szerint saját cimborái ölték meg végül. Állítólag egy hordóban lógatták fel – nagyjából ott, ahol most a szikla tetejét és alját összekötő lift van –, majd hagyták éhen halni. Ma a The Grotto egy hotel, egy étterem, egy kávézó és egy tengerparti bár keveréke. Sokakat vonz a hely kissé hátborzongató históriája, de az a kissé különös hangulat is, ami a beltéren fogadja az embert, hisz a falaknak csak egy része épült viszonylag frissen, sok helyen viszont még mindig a csupasz sziklát láthatja a kedves vendég.