2024. április 25., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2022

A kölcsönös bizalom politikája

Szerbiában egy új társadalmi értékrendszer alakult ki a magyarok és szerbek közötti kapcsolat konszolidálásának köszönhetően

A már elért, kivívott politikai célok sem számítanak öröknek, semmi sem örök, harcolni kell a fenntartásáért, megőrzéséért mindannak, amit az elmúlt időszakban az ország megvalósított –, értett egyet Aleksandar Vučićnak, a Szerb Haladó Párt elnökének vasárnapi palánkai kampányrendezvényén elhangzott beszédével Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, aki úgyszintén felszólalt az eseményen. Pásztor azt mondta, büszkén vallja ma, hogy Vučić a VMSZ elnökjelöltjének is számít, arra fogja a következő hetekben kérni a vajdasági magyarokat és a többi polgárt is, hogy az államfőválasztáson az SZHP elnökének szavazzanak bizalmat. Köszönetet mondott azért, hogy Vučić elfogadta a magyar párt támogatását, azok között a politikai erők között tartja számon a szervezetet, amelyeknek a jelöltje lehet: a bizalomnak és a szövetségnek a jeleként értelmezhető mindez. A politikai tapasztalatnak és meggyőződésnek köszönhetően választotta most az államfőválasztáson ezt a politikát a VMSZ, értékelte a pártelnök. Egy tízéves együttműködésnek az eredményéről van szó, amelynek a céljai között szerepelt Szerbia nemzetközi tekintélyének visszaállítása, megőrizni az állam önállóságát, szuverenitását, a békének és az egyensúlynak a tényezőjévé válni, pénzügyi stabilitást teremteni, infrastruktúrát építeni, gazdaságot erősíteni, új munkahelyeket nyitni. Hozzáfűzte, hatalmas eredményeket valósítottak meg a közös munka révén. Ami ennek a munkának egy megfelelő alapot adott, az azonban a magyarok és a szerbek közötti kapcsolatok konszolidálása volt, ami igazán lényeges eredménynek számít, nem csak e két nemzeti közösség számára, hiszen egy teljesen új társadalmi értékrendszert sikerült így teremteni.

Fótó: Ótos András

Fótó: Ótos András

Ma látjuk igazán Ukrajna esetében – folytatta Pásztor István –, hogy mennyire nagy problémát okozhat az, ha nem létezik efféle közhangulat. Olyan nemzetközi körülmények között élünk, amelyben nem tartja elképzelhetőnek a kísérletezést a politikában, maradniuk kell az eddigi kormánytöbbségeknek, vezetőségeknek.

Fótó: Ótos András

Fótó: Ótos András

Pásztor támogatását nemcsak személyes támogatásnak, hanem a közös politika iránti elkötelezettségnek tartja, jelentett ki a többezres tömeg előtt Vučić. Úgy fogalmazott, ez a közös politika a jövőbe vezető út politikája, amely nem megosztani, hanem összekapcsolni akar, s mely elérte az egyébként hagyományosan kételkedő szerbség tagjai körében azt, hogy a magyarokkal szemben semmilyen kételyeik, bizalomhiányuk se legyen. Az elnökjelölt palánkai beruházásokat is kilátásba helyezett, az első három város között lesz majd, ahova nagy beruházó érkezik a választások után, közölte. A következő években mintegy százmillió eurót költ el az állam a község fellendítése érdekében, nem elégedett ugyanis az eddigi eredményekkel.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Danica Grujičić, az SZHP parlamenti listájának vezetője, a Szerbiai Onkológiai és Radiológiai Intézet megbízott igazgatója az egészségügyben történt változásokra emlékeztetett, három Covid-kórház épült, folyamatos az új berendezések vásárlása, klinikai központok bővülnek. Jelena Begović molekuláris biológus azt emelte ki beszédében: a fiatalok itthon maradásának feltételeit kell megteremteni, saját magáról kell tudnia gondoskodnia az országnak, hogy ne szoruljon minduntalan külföldi technológiákra, tudásra.