2024. április 23., kedd
VÁLASZTÁSOK 2022

Újra a bezdániaké a színház

Hivatalosan is a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tulajdonába került az épület

Lakossági fórumot tartott csütörtökön este Bezdánban a Vajdasági Magyar Szövetség. A népes hallgatóság információkat kapott a közelgő magyarországi és hazai választások témájában. Csapó Judit, a VMSZ Helyi Szervezetének elnöke, a zombori városi képviselő-testület képviselője köszöntötte a vendégeket.

– A Magyar Nemzeti Tanács és a VMSZ hathatós támogatásának köszönhetően a bezdáni színházépület a mai nappal hivatalosan is a helyiek, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tulajdonába került – jelentette be Csapó Judit a bezdáni és nyugat-bácskai magyar közösség egésze számára nagy jelentőségű eseményt.

Pelt Ilona tartományi segédtitkár, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke a helyben megvalósított fejlesztések jelentőségéről beszélt.

– Számomra ez a két év, amíg Úri Emese köztársasági képviselő volt a köztársasági parlamentben, megmutatta azt a lehetőséget, hogy Nyugat-Bácska nem csupán önkormányzati vagy tartományi, hanem immár belgrádi szinten is tud elképzeléseket megfogalmazni, el tudja vinni oda az itteni problémák üzenetét. Ahhoz, hogy a zombori jelölt bejusson, komoly szavazatmennyiséget kell letennünk az asztalra. Nyilván nem csupán rajtunk múlik, de szavazatainkkal nagyban hozzá tudunk járulni, hogy lehetősége legyen ott tovább folytatni azt a munkát, amit megkezdett, közösségeink érdekében – hangsúlyozta Pelt Ilona.

Dr. Úri Emese köztársasági képviselőjelölt, a Zombori Egészségház igazgatója a mögötte lévő képviselői tapasztalataival kapcsolatban elmondta, hogy azokra a problémákra igyekszik felhívni a figyelmet, amelyek az emberek mindennapjait érintik.

– A köztársasági parlamentben rá kell mutatni az esetleges megoldásokra. Elsősorban olyan dolgokra gondolok, amelyek az egészségügyet és az annak területén dolgozókat érintik, ugyanakkor a felszólalásainkban sugalmaztuk, hogy mi mindenen lehetne javítani a családpolitikában és a VMSZ eddigi eredményei alapján ezt a területet továbbfejleszteni, a családokat megerősíteni, a családi juttatásokat megemelni. Mindezért lenne fontos, hogy a VMSZ minél több képviselője legyen jelen a köztársasági parlamentben a jövőben is – mondta a képviselőjelölt.

Kovács Elvira képviselőjelölt, az elmúlt mandátumban a köztársasági parlament alelnöke, a VMSZ alelnöke a szerbiai választásokkal és a VMSZ programjával kapcsolatban elmondta, hogy a VMSZ azon ritka pártok közé tartozik, amely minden alkalommal választási programmal rukkol elő.

– A választási program elemei nemcsak üres ígéretek, hanem mind reálisak és minden választás után ezekből épül a koalíciós szerződés, amelyet azzal a párttal írunk alá, amelyet megválaszt a többség és amely kormányt alakít. Az infrastruktúra, a migránsválság megkerülhetetlen kérdésköre, a manapság egyre aktuálisabb ökológia, a mezőgazdaság, az egészségügy és más témák mellett, programunk szociális kérdésekkel bővült: családtámogatással, elsősorban olyan értelemben, hogy szülői pótlékot kapjanak azok is, akik például mezőgazdasági termelők, tehát a gazdaság tagjai vagy hordozói. Ugyancsak lényeges a vállalkozó nők helyzetének javítása vagy a született gyermekek utáni támogatás – mondta többek között a képviselőjelölt.

Juhász Bálint képviselőjelölt, a VMSZ Intézőbizottságnak elnöke, a Prosperitati Alapítvány ügyvezető igazgatója, elmondta, Bezdánban mintegy 150 sikeres Prosperitati-pályázat van.

– Nagyjából 130 millió dinár támogatás jutott csak ebbe a faluba. Nyilvánvalóan a mezőgazdaság témaköréből kerül ki ennek a legnagyobb szelete, több mint száz ilyen projekt kapott támogatást, de egy tucatnyi házvásárlás valósult meg és vállalkozás, startup is elindult ezen a nyugat-bácskai településen – mondta az ügyvezető igazgató.

A lakossági fórumon jelen volt többek között még Dubacz Éva tartományi képviselő, Pribilla Attila Zombor segédpolgármestere, dr. Goretić Vámoser Györgyi, a zombori városi képviselő-testület VMSZ-frakciójának vezetője, Kubatov Dejan köztársasági képviselőjelölt, a bezdáni Vodovod igazgatója, Péter István, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének alelnöke, Apatin község polgármesteri tanácsosa.