2024. április 16., kedd

Ukrajnai menekülteket fogadott be egy Szerbiában élő orosz család

A Kragujevac környéki Prnjavorban működtet egy hotelt az a Szerbiában élő orosz család, amely számos ukrajnai menekültnek biztosított szállást. A gyermekes családok közül páran már elhagyták a települést, és Európa más országai felé folytatták útjukat – közli a Szerbiai Rádió és Televízió.

Olga Manmar három gyermekével érkezett Szerbiába. Mint mondta, jól érzik magukat itt, a legfontosabb számukra az, hogy biztonságban vannak, és sokat könnyít a helyzetükön, hogy a helyiek is segítőkészek.

Ana Nizsegorodova két gyermekével együtt volt kénytelen elmenekülni Kijevből. Elmondta, hogy a gyermekekkel igyekszik elhitetni, hogy csak egy kiránduláson vannak, és hamarosan visszatérhetnek otthonukba.

Golubcovék öt éve költöztek Szerbiába. Az orosz család Prnjavorban nyitott hotelt, amelyben most ingyenes szállást biztosítanak minden Ukrajnából menekülő ember számára.

Mihail Golubcov elmondta, hogy többen szerették volna kifizetni az ottartózkodásukat, de számára ez szóba sem jöhet, mert segíteni szeretnének minden embernek, aki a háború elől menekül, és mindegy, hogy Ukrajnából, vagy Oroszországból érkezik.

Úgy fogalmazott, testvérének tekinti ezeket az embereket, és nem fogadhat el tőlük pénzt, mert nem tudni, meddig húzódhat el a konfliktus, és a menekülő családoknak szükségük lehet még az anyagiakra.

A Golubcovék hoteljében menedéket talált személyeknek a Vöröskereszt is igyekszik segíteni. Csomagokat kaptak az itt lévő családok, a legfőképpen a gyermekek örültek meg a szervezettől kapott a jétékoknak.