2024. április 24., szerda

A gazdák viccnek hitték, hogy nem tölthetnek üzemanyagot a kaniszterekbe

A szerbiai földműveseket sokkolta a hír, miszerint a kormány döntése értelmében nem tölthetnek üzemanyagot a kanisztereikbe, kizárólag a tartályaikba tankolhatnak. Mint mondják, először azt hitték, hogy az egész csak egy vicc – közli a 021 hírportál. Így fogalmazott Željko Petrov Alibunár környéki termelő is, aki 50 hektáron gazdálkodik. Mint mondja, a döntésnek nincs semmi értelme.

Az üzemanyagok árának a befagyasztása után a regisztrált gazdaságok 179 dinárért vásárolhatnak dízelt a NIS töltőállomásain.

Petrov szerint problémát okoz, hogy sok gazdának több tíz kilométert kell megtennie a vállalat legközelebbi benzinkútjáig, amely jelentős kiadást is jelent. Mint mondta, ő is 35 kilométert utazik a legközelebbi NIS-töltöállomásig.

Hozzátette, hogy sok szerbiai termelő régi, regisztrálatlan gépekkel rendelkezik, ami miatt nem is kapcsolódhatnak be a forgalomba.

Jovica Jakšić, a Szerbiai Mezőgazdasági Termelők Független Egyesületének az elnöke is arra hívta fel a figyelmet, hogy sok településen a NIS nem rendelkezik töltőállomással, ami az üzemanyag beszerzése szempontjából nagy gondot jelent a gazdáknak.