2024. március 29., péntek

Márciusban beköltözés és avatóünnepség

Moholon rövidesen befejeződik anyaországi támogatásból a Csobolyó ME székházának felújítása

A Csobolyó Művelődési Egyesület 2021 áprilisában vásárolta meg Moholon az egyesület leendőbeli székházának kiszemelt régi épületet, amelynek felújítása tavaly októberben kezdődött meg, de egy-két héten belül már be is fejeződik. Patyi Lajos, a Csobolyó elnöke elmondta, hogy március közepén beköltözik az egyesület tagsága a megújult székházba, amelynek avatóünnepségét a hónap végén szeretnék megtartani. Kiemelte, hogy a ház megvásárlását és felújítását 16 millió dinárral támogatta a magyar állam a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-én és a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül.

A Csobolyó székházának alapterülete 240 négyzetméter. Patyi Lajos megjegyezte, hogy ebből körülbelül 180 négyzetméter nagyságú a nagyterem, ahol a rendezvényeket és a próbákat tarthatják a néptáncos és népzenész gyerekeknek. A nagyteremből 30 négyzetméternyi részt leválasztottak a női és a férfimosdónak. Az épület többi részén előtér, 30 négyzetméteres öltöző és iroda, valamint egy másik vizesblokk található.

– Az épület belső felújításának utolsó fázisában vagyunk. A belső falak meszelése és díszítése, a világítás, az elektromos hálózat, a klíma, a padlózat befejezésénél tartunk. A padlózat tíz napon belül elkészül, és akkor már át lehet adni használatra a székházat – magyarázta Patyi Lajos. – Laminált padló kerül a nagyterembe speciális hőszigeteléssel és faalátéttel, mert ügyelünk arra is, hogy biztonságosan lehessen rajta táncolni. Ugyanitt lesz kiépítve egy 25–30 négyzetméteres színpad, ami csak egy lépcsőfokkal lesz magasabb, mint a terem. Ehhez készítünk tükörfalat is, hogy minél könnyebben lehessen elsajátítani a táncokat és a koreográfiát. Ez fontos, hogy a táncosok gyakorlás közben lássák magukat is, hogyan csinálják. Ez is meglesz március végére, mert elkészítjük az egyesületen belül, csak az alapanyag kerül pénzbe. A munkálatok közül még megmaradt, de már folyamatban van az épület külső falainak a bejavítása, szigetelése és a meszelése, ami szerintem tíz napon belül befejeződik, mert függetlenül folyik a belső munkálatoktól. Viszont egyelőre elmarad az épület udvari részén a terasz kialakítása, valamint a tetőzet felújítása, amelyre pillanatnyilag nincs pénzünk, de bízunk benne, hogy a magyar állami támogatásból ezt is sikerül megvalósítani. A belső felújításoknál nagyon vigyáztunk arra, hogy ne lépjük túl a 13,5 millió dináros keretet még a nehéz körülmények mellett is. Ennek nagyon örülünk, mert ez az jelenti, hogy nagy odafigyeléssel kezeltük az összeget. Tavaly igyekeztünk megvásárolni azokat az épületgépészeti elemeket, a falborítást és mindent mást, amire szükség volt a renováláshoz, hogy idénre csak a szolgáltatás, vagyis a munkavégzés költsége maradjon. Ez ugyanis nem drágult meg annyira, mint az építőipari alapanyagok ára. A székházavató ünnepséggel kapcsolatosan azt a döntést hoztuk a többi egyesületi taggal, hogy a március 15-ei ünnep után, várhatóan március 20. és 25. között bonyolítanánk le. Az ünnepségre meghívjuk azokat az intézményeket és személyeket, amelyek, illetve akik segítették, támogatták és finanszírozták az épület megvásárlását és rendbehozatalát. Egyelőre úgy számolunk, hogy akkorra már az egyesület tagsága is beköltözik a székházba – nyilatkozta a Csobolyó ME elnöke.

A Csobolyó ME összesen 16 millió dinárt kapott a régi épület megvásárlására és felújítására. Patyi Lajos elmondta, hogy 2,5 millió dinár volt az épület vételára, valamint 13,5 milliót költöttek a felújításra. A beruházás fő finanszírozója a magyar állam a Bethlen Gábor Alapon, illetve a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül. Az utóbbi intézményen keresztül történik a projektum lebonyolítása. Patyi Lajos kiemelte, hogy egyelőre még kérdéses a székház belső berendezése, amelynek beszerzésére pályáztak a Bethlen Gábor Alapnál, valamint a kérelmet tájékoztató jelleggel átadták az MNT-nek is. Hozzátette, hogy ezt meg kell valahogyan oldani, mert a megújult épület megérdemelné a megfelelő berendezést is.