2024. március 29., péntek

Újabb magyar filmremeket láthattunk

Herskó János N. N., a halál angyala című alkotását vetítették a szabadkai VM4K filmklubjában

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ nemrég filmklubot indított el, amelyen a magyarországi Nemzeti Filmintézettel együttműködve, digitalizált alkotásokat vetítenek. Az első film az 1970-es Büntetőexpedíció című kísérleti jellegű rövidfilm volt, ezúttal pedig Herskó János, szintén 1970-ben készült, N. N., a halál angyala című alkotását láthattuk. A film kiemelkedő színészeket sorakoztat fel, a szereplőgárdát egyebek közt Gábor Miklós, Ruttkai Éva, Törőcsik Mari, Őze Lajos, Pécsi Ildikó, Darvas Iván, Mensáros László, Béres Ilona, Bara Margit és Kern András alkotja.

– Arra törekszünk, hogy több műfajú alkotásokat mutassunk be a sokszínű magyar filmgyártásból. A háború szörnyűségeire reflektáló Büntetőexpedíció után ezúttal egy könnyedebb alkotásra, az N. N., a halál angyala című filmszatírára, szövevényes történetű, fekete humorú vígjátékra esett a választásunk. Ez az alkotás egyebek közt azért is érdekes, mert Herskó János utolsó Magyarországon rendezett filmje lett, utána pedig disszidált. Ez egy sajátos búcsúlevele – tudtuk meg Lukács Lilla szakmai referenstől.

Filmklub a VM4K-ban (Fotó: Lukács Melinda)

Filmklub a VM4K-ban (Fotó: Lukács Melinda)

A filmet emiatt akkoriban betiltották, mára viszont filmremeknek számít. Herskó Jánost 1996-ban tüntették ki a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével. A 2000-es Filmszemlén életműdíjat kapott. 2006-ban vehette át a Kossuth-díjat sokoldalú művészetéért és filmpedagógiai munkásságáért.
A Magyar Mozgókép Mestere művészeti elismerést 2007-ben, a 38. Magyar Filmszemlén kapta meg. 2011-ben hunyt el.

A kenyereslány balladája címmel, Czabán György és Pálos György rendezésében, játékfilm jellegű portréfilm készült róla 1996-ban. Az alkotás életének egy meghatározó szakaszát eleveníti fel a történet eredeti helyszínein. Herskó János 1944-ben ismerte meg Nusit, a kenyereslányt, akit letakart sárga csillaggal kísért haza először. Azután eltávolodtak egymástól, Budapest ostroma alatt viszont Nusi az életét kockáztatva mentette meg Herskó Jánost.

A VM4K következő csütörtök esti vendége Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a jövőre harminc éve fennálló Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója lesz, aki a lélek mivoltát vizsgáló Lélekhangoló című előadásával érkezik.