2024. március 29., péntek
VÁLASZTÁSOK 2022

Példaértékű közösség

Lakossági fórum Bácskossuthfalván

Az előrehozott parlamenti választások jegyében szervezte meg Bácskossuthfalván az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központban lakossági fórumát a Vajdasági Magyar Szövetség. A rendezvény bevezetőjeként egy, a falu életéről, a településen zajló fejlesztésekről készített összefoglaló filmet vetítettek le, majd Fazekas Róbert, a VMSZ helyi elnöke, a település tanácselnök-helyettese köszöntötte a megjelenteket, köztük dr. Pásztor Bálint listavezetőt, parlamenti képviselőt, a VMSZ alelnökét, dr. Nagy Imrét, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnökét, Sövény Rudolfot, a VMSZ elnökségi tagját, Méhes Bélát, a VMSZ tanácstagját, Szatmári Adriánt, Topolya község polgármesterét, Szabolcski Szabolcsot, Pacsér tanácselnökét és Papp László helyi tanácselnököt.

A hangképes összefoglalóban elhangzott, hogy az elmúlt négy évben 188 millió dinár érkezett a faluba fejlesztésekre. Ebből az összegből elsősorban a Rekreációs Központ wellnessmedencéjének a kiépítését oldották meg, napkollektorokat szereltek fel a vizének a melegítésére, felújították az első világháborús emlékművet és az azt övező parkot, továbbá a Sloboda Labdarúgóklub öltözőit. Jelentős lépés volt még, hogy sikerült felújítani, hőszigetelni az Id. Kovács Gyula Általános Iskola épületét és az óvodát. Az Ady Endre Művelődési Központ székházát és a fűtését is sikerült korszerűsíteni, mint ahogy a Juhász Erzsébet Könyvtár helyi fiókját, valamint a lakossági fórumnak is helyszínéül szolgáló Echo Gyermek- és Ifjúsági Központot. Fejlesztések, beruházások történtek a szennyvízhálózat, a vízvezetékrendszer tekintetében, járdákat, utakat javítottak, és rendbe tették a település utcai világítását. Mindez az erős magyar érdekképviseletnek köszönhető a helyi közösségi, önkormányzati, tartományi és köztársasági szinten, valamint a magyarországi támogatásoknak.

–Mi Bácskossuthfalván pontosan tudjuk, hogy mit jelent, ha kívülről megpróbálnak beavatkozni a dolgainkban, ezt tapasztalhattuk a múlt évben megtartott helyi közösségi választás alkalmával, amikor is a falunk szinte egy emberként mozdult meg a jó cél érdekében. A soron következő voksolások tétje is jelentős, és hatással lesz a jövőnkre nézve, hiszen a mi közösségünket érintő égető problémák megoldásáért csakis a bennünket képviselők tudnak legfelsőbb szinteken küzdeni, és eredményeket elérni. Emellett a magyarországi választások kimenetele sem mindegy a közösségünkre nézve, hiszen az anyaországunk hozzáállása, az onnan származó támogatások igenis hatással vannak az itt élők mindennapjaira. Hiszen csak a mi falunkban egy közepes utcányi házat tudtak megvásárolni a családok – hangsúlyozta Fazekas.

Dr. Nagy Imre a Prosperitati Alapítvány gazdaságfejlesztési stratégiáját méltatta.

–A pénzbeli támogatások közösségeinkhez juttatásában igen jelentős szerepe van a VMSZ-nek. A házvásárlási pályázatok és a Prosperitati Alapítvány kisvállalkozásokat segítő pályázatai mellett a mezőgazdaságot érintő támogatások azok, amelyekben Bácskossuthfalva is komolyan érintett. Emellett a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül oktatási, kulturális intézményekre vonatkozó támogatások is érkeztek a faluba. A vasútfejlesztési törekvések is hatással lesznek Bácskossuthfalva jövőjére – mondta dr. Nagy Imre, aki után dr. Pásztor Bálint szólt a hallgatóságához.

Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

–Tény, hogy megfogyatkozott vidékünkön a magyarság, de a bácskossuthfalviaknak nincs félnivalójuk mindaddig, amíg a helyi vezetői a kisfilmben is bemutatott komoly eredményeket tudnak elérni. Az, amit a helyi vezetők a topolyai önkormányzattal, a vajdasági és a köztársasági illetékes szervekkel meg tudtak valósítani, messze túlmutat a vajdasági átlagon. Ez persze annak is köszönhető, hogy Topolya a magyarkanizsai önkormányzathoz hasonlóan igyekszik előremozdítani valamennyi települését – hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint, aki bizonyosságát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a bácskossuthfalviak felelősen gondolkodva tisztában vannak azzal, hogy mi a szerbiai és a magyarországi választások tétje, és ennek szellemében adják le voksukat.