2024. április 25., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2022

Érdekérvényesítő kondíciónk megmaradása a tét

A bácsfeketehegyi lakossági fórumon részt vett Pásztor István, a VMSZ elnöke és Hollik István országgyűlési képviselő, a Fidesz kommunikációs igazgatója is

A VMSZ Kishegyes Községi Szervezete a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban tartott lakossági fórumot szerdán este. A szép számban megjelenteket ifj. Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának és a VMSZ Kishegyes Községi Szervezetének elnöke üdvözölte, majd Hollik István országgyűlési képviselő, a Fidesz kommunikációs igazgatója és Pásztor István, a VMSZ elnöke beszélt az előttünk álló választások jelentőségéről és tétjéről. Szerbiában és Magyarországon egy időben lesznek a választások, melyeken a jövőnkről dönthetünk – hangsúlyozták.

Hollik először a magyarországi belpolitikai helyzetre tért ki. Rámutatott, hogy a most hatalmon lévő Fidesz–KDNP koalíció tizenkét éves kormányzati ciklusa milyen eredményeket hozott. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy azok, akik 2010 előtt nyolc évig hatalmon voltak, milyen eredményekkel „büszkélkedhetnek”. Így aztán szépen mérlegre lehet tenni a két időszak teljesítményét.

Hollik kitért arra is, hogy a veszélyek korszakában élünk: előbb a pandémia, most a háború veszélyezteti életünket. Ezért nagyon fontos, hogy az ilyen helyzetekben ki áll a „kormányrúdnál”. Hajózásos hasonlattal élve azt mondta, napos, csendes időben a részeg kapitány is elvezeti a hajót, viharos időkben viszont gyorsan zátonyra lehet futni. Hangsúlyozta, hogy a közelünkben zajló háború nem a mi háborúnk, és „ki kell maradni belőle”. A mögöttünk álló időszak gazdasági intézkedéseiről is beszélt. Kiemelte, hogy a nemzetpolitikai intézkedések keretében mintegy 60 milliárd forintot fordítottak Vajdaságban az itt élő magyarság támogatására. A nemzetpolitikának köszönhetően újulhat meg Kishegyesen a kultúrotthon, Bácsfeketehegyen a református templom. Mintegy 12 500 munkavállalót és 2000 vállalkozást érintettek a támogatások.

Pásztor István az eseményen megköszönte a VMSZ helyi szervezetének a munkáját. Hangsúlyozta, hogy olyan emberekből áll a tagság, akikre mindig számítani lehetett. Hozzátette, hogy ahhoz, amit mostanáig elértünk, hosszú évek küzdelme vezetett. A vajdasági magyarokra Szerbiában nem mint biztonsági vagy kockázati tényezőre, hanem erőforrásra tekintenek. Pedig korábban volt egy olyan időszak, amikor mindenki leírt bennünket. Most pedig egészen más a helyzet. Az április 3-i választások tétje, hogy a vajdasági magyarságnak megmaradjon az érdekérvényesítő kondíciója. Az anyaországi alternatívára rámutatva elmondta, hogy az minket nem lát. Kitért arra is, hogy a szerbiai államfőválasztás mennyire fontos, mert a folytonossághoz kell az elfogadókészség a másik fél részéről is. Fontos, hogy a szerbiai államfő is egy olyan személy legyen, akivel folytatni lehet a megkezdett munkát – fogalmazott.

Juhász Bálint elmondta, hogy Kishegyesen hatvan ház vásárlását segítették anyaországi támogatásból, sok új vállalkozás indult, óvodai játszóterek újultak meg. A lakossági fórum előtt megtekintették a kishegyesi színházterem és közösségi épületkomplexum, valamint a bácsfekehegyi református templom felújítási munkálatait. A beruházásokat a magyar kormány támogatta.

A lakossági fórumot megtisztelte jelenlétével többek között mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Vicsek Annamária, a VMSZ Tanácsának elnöke, oktatási államtitkár, Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási titkár, Orosz Attila bácskai református esperes, Kovács Károly tartományi képviselő, Sándor István, Kishegyes alpolgármestere és sokan mások.