2024. április 20., szombat

A tájékoztatás áll az MNT fókuszában

Megkapták az idei támogatási szerződéseket a kisebbségi nemzeti tanácsok – A társalapított intézmények programjait kívánja segíteni a magyar közösség önkormányzata

Az együvé tartozás iránti elkötelezettségnek, a kisebbségi projektumok megvalósításához nyújtott segítség jeleként értelmezhető az a tartományi támogatás, amelyben minden évben részesülnek a tartomány területén élő nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsai, fogalmazott tegnap a tartományi kormányban tartott szerződéskötésen Igor Mirović kormányfő, amely során átadták az idei évre vonatkozó támogatásokról szóló iratokat a nemzeti tanácsok képviselőinek, amelyet a Magyar Nemzeti Tanácsot képviselve Jerasz Anikó végrehajtó bizottsági elnök vett át.

Beszédében Mirović hozzátette, az összetartozás érzésének megőrzése a továbbiakban is kiemelt küldetése lesz a vajdasági kormánynak, folyamatosan igyekszik annak ápolásán, fejlesztésén, mert egyértelmű, hogy a tartomány a közösségben gondolkodás nélkül nem érte volna el azokat az eredményeket az elmúlt években, amelyeket elért.

A kormányfő arra tett ígéretet, hogy a továbbiakban is folytatódik a nemzeti tanácsok és a tartományi adminisztráció szoros együttműködése, amelynek célja, hogy orvosolja a közösségek mindennapi életében felmerülő problémákat. Nem volt olyan hét, hogy ne beszélgettünk volna el a nemzeti tanácsokkal az aktuális kérdésekről, ez továbbra sem fog változni, ígérte Mirović. Számos művelődési intézmény, egyesület épületét újították fel a közelmúltban, a tartomány a kisebbségek kiadói tevékenységét is támogatta. Nem létezik elsőbbség az elképzelések, tervek között, ha valamelyik közösség célja előbb megvalósul, annak egyszerűen az az oka, hogy korábban elkészült a projektummal, gyorsabban intézte az ügyeket, s ez nem jelenti azt, hogy egy másik kisebbségi közösség terveire nem figyel oda a kormány, húzta alá.

Szakállas Zsolt tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár elmondta, tizenhét nemzeti tanács összesen 61,6 millió dinár támogatásban részesül 2022-ben. Fontos intézkedésnek számít a tartományi dotáció a közösségek művelődési, oktatási, tájékoztatási céljainak megvalósításában, jelentette ki. A nemzeti tanácsoknak ezeknek a céloknak a megvalósításában kiemelkedő szerepük van, amit felismert a tartományi kormány is, s évről évre segítséggel járul hozzá a jogok védelméhez. Az idei év több szempontból számít jelentősnek a nemzeti közösségek számára, amellett ugyanis, hogy ősszel országos nemzeti tanácsi választások lesznek, népszámlálást is tartanak, de fontos bilaterális bizottsági ülések is lesznek Szerbia és a környező államok testületei között, amelyben szintén érintettek a közösségek képviselői. Szakállas elmondta, egy kiszámítható politikát jelent a nemzeti tanácsok kormány részéről való támogatása, amely a jövőben is folytatódik.

Összesen 17 nemzeti tanács képviselője vehetett át szerződést (Ótos András felvétele)

Összesen 17 nemzeti tanács képviselője vehetett át szerződést (Ótos András felvétele)

Lapunknak nyilatkozva Jerasz Anikó elmondta, az MNT összesen 24,7 millió dináros támogatásban részesült, ami 325 ezer dinárral több az előző évinél. Mint mondta, a támogatást két részre bontják, az egyiket (13,4 millió dinárt) az alaptevékenység finanszírozására fordítják, a másik pedig (11,3 millió dinár) a különböző programok megvalósítását szolgálja. A korábbi évekhez hasonlóan az idén is az a cél, hogy a társalapított intézmények kerüljenek előtérbe a programkeret esetében. A nemzeti tanács nagy hangsúlyt fektet majd a tájékoztatásra is, hiszen népszámlálás lesz az idén. A média nagyon fontos abban, hogy meg tudják szólítani a közösséget, identitásuk felvállalására tudják buzdítani annak minden tagját, fogalmazott Jerasz. A világjárvány a tervek egy részét átírta az elmúlt időszakban, de semmiképp sem tudta átírni az elkötelezettséget, az építő-megőrző szándékot, a késztetést, amellyel mindvégig rendelkeztek, fűzte hozzá az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.