2024. március 28., csütörtök

Együttérzésről tanúskodni - VIDEÓ

A temeriniek az Ukrajnából menekülő gyermekeket támogatják legszívesebben

Vajdaságban jelenleg több mint 60 gyűjtőponton várják azokat az adományokat, amelyekkel a jószándékú magyar emberek az ukrajnai menekültek ellátását támogatják. A nemzetpolitikai államtitkárság felhívására ugyanis összehangolták azokat az akciókat, amelyeket több jószándékú határon túli kezdeményezett.

Vajdaságban már a múlt hét folyamán futótűzként terjedt az a jóindulat, amelynek szikráját a zentai Borbély Krisztián és az óbecsei László György lobbantották fel a közösségi oldalukon. A kisemberek egyszerűségével jelentették be ugyanis a múlt hétfőn, hogy március 7-én Szamosszegre utaznak azokkal az adományokkal, amelyeket a vajdaságiak ajánlanak fel az Ukrajnából menekülőknek. Ahogyan arról beszámoltunk, a kezdeményezőkhöz csatlakozott a szabadkai Szöcs Lehel is, és a hét elején három autónyi adománnyal érkeztek meg az ukrán határ melletti Szamosszegre, ahol két befogadóközpont is működik. Eközben pedig a bácskossuthfalvi Baptista Missziós Központ (BMC) önkéntesei már második hete Tiszabecsen segítik munkájukkal a magyarországi szeretetszolgálat tevékenységét.

A határon túli magyarok kezdeményezéseire a múlt hét végén a politikum is reagált. A nemzetpolitikai miniszterelnökség felhívásához csatlakozott a Vajdasági Magyar Szövetség is, amely a Caritas szabadkai szervezetével együttműködve több mint 60 településen szervezett akciót.

(Fotó: Tóth D. Lívia)

(Fotó: Tóth D. Lívia)

A gyűjtőpontok között van Temerin is, ahol a VMSZ helyi szervezete a Temerini Kertbarátok Egyesülettel együttműködve szervezte meg a gyűjtést. A jó szándékú temeriniek este hattól nyolc óráig adhatják át adományaikat a Kertészlakban – mondta lapunknak Pásztor Róbert, a helyi képviselő-testület elnöke.
– A temeriniek ráéreztek az akció lényegére, és szép számban érkeznek a csomagokkal. Elsősorban a kárpátaljai magyarok megsegítésére ajánlják fel az adományaikat. Általában dupla tasakokkal érkeznek: egyikbe tartós élelmiszereket csomagolnak, a másikat viszont tisztálkodási szerekkel tömik meg. Külön odafigyelnek a kisgyermekek ellátására: törlőkendőt és pelenkát szinte minden adományozó hoz. Sokszor egy csomag papír zsebkendő vagy egy jó szó is sokat jelent azoknak, akik ilyen helyzetbe kényszerülnek. Ez is elegendő ahhoz, hogy kifejezze azt a jóindulatot, az együttérzést, amelyet a nemzettársaink iránt érzünk – fejezte gondolatait Pásztor Róbert.

(Fotó: Tóth D. Lívia)

(Fotó: Tóth D. Lívia)

Ottjártunkkor ugyanerről a szándékról tanúskodott Szilák Sarolta is, aki kisgyermekes anyukaként elsősorban azokra a gyerekekre gondolt, akik kénytelenek átvészelni a háború borzalmait. Pelenkákat, törlőkendőket hozott Törteli Aranka is, aki az mellett még egy tasak tartós élelmiszerrel is hozzájárult az akcióhoz.
– Még élénken él az emlékezetemben, amikor mi éltük át a bombázást. Együttérzek azokkal az emberekkel, akik most menekülnek. Remélem, hogy az adományaimmal hozzá tudok járulni ahhoz, hogy valamelyest megkönnyítsem a sorsukat.

A március 13-áig összegyűjtött vajdasági adományokat a Caritas szabadkai szervezete továbbítja a Katolikus Karitásznak, amely a menekültek ellátására használja fel Magyarország és Ukrajna területén.